Όποιος κάνει το Βερολίνο πρωτεύουσα της Γερμανίας. θα ξαναζωντανέψει το πνεύμα της Πρωσίας. Konrad Adenauer, 1876-1967, Γερμανός καγκελάριος

Ο πρωθυπουργός Μόντι επισκέπτεται τη Βιέννη και δηλώνει έτοιμος να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία

10 Ιουλίου, 2024

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη ότι η χώρα του και η Αυστρία είναι «έτοιμες» να «παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη» για την «ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην Ουκρανία.

«Η απώλεια αθώων ζωών είναι απαράδεκτη, όπου κι αν συμβαίνει», είπε ο Μόντι στους δημοσιογράφους κατά τη μοναδική επίσκεψή του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο πεδίο της μάχης», είπε, επικαλούμενος «διάφορες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο».

«Τόσο η Ινδία όσο και η Αυστρία αποδίδουν μεγάλη σημασία στον διάλογο και στη διπλωματία για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ μίλησε επίσης για τον «κοινό στόχο» των δύο χωρών για την Ουκρανία: μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Υπογράμμισε τη σημαντική «επιρροή» που είχε η Ινδία, η «μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Νεχάμερ, η Αυστρία, στρατιωτικά ουδέτερη, θα μπορούσε να είναι “τόπος διαλόγου” για “μελλοντικές συνόδους κορυφής για την ειρήνη” και “το υπουργικό συμβούλιό του είναι σε μόνιμη επαφή με την ΕΕ” για να μεταφέρει την άποψή του στον Ινδό ηγέτη.

Στο Κρεμλίνο, ο Μόντι είπε χθες στον «φίλο» του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ουκρανία δεν πρόκειται να «λύσει τα προβλήματα», ζητώντας «ένα μονοπάτι προς την ειρήνη μέσω του διαλόγου».

Η Ινδία ποτέ δεν καταδίκασε ρητά τη ρωσική επίθεση. Η επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία, η πρώτη του από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, έγινε την επομένη μιας σειράς φονικών ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία.

Αυτή η επίσημη επίσκεψή του στην Αυστρία, η οποία σηματοδοτεί τα 75 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είναι η πρώτη Ινδού αρχηγού κυβέρνησης έπειτα από εκείνη που πραγματοποίησε η Ιντιρα Γκάντι το 1983.

Η Ινδία και η Αυστρία σχεδιάζουν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, από την οικονομία έως τη μετανάστευση. Ο Μόντι συναντάται επίσης σήμερα με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

 

ΜΑΡ.ΜΙ