Όσο πιο πρωτότυπη είναι μια ανακάλυψη, τόσο πιο προφανής φαίνεται μετά. Arthur Koestler, 1905-1983, Ουγκροβρετανός συγγραφέας

Ο πρόεδρος Ντούντα θα υπογράψει τον νόμο που ποινικοποιεί αναφορές για τον ρόλο Πολωνών στο Ολοκαύτωμα

6 Φεβρουαρίου, 2018

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι θα υπογράψει το αμιφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για το Ολοκαύτωμα παρά τις διαμαρτυρίες, μεταξύ άλλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το μέτρο προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης που φθάνουν τα τρία χρόνια σε όποιον αναφέρεται σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» ή αφήνει να εννοηθεί «δημόσια και παρά τα γεγονότα» ότι το πολωνικό έθνος ή κράτος είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.
Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει πως ο νόμος είναι απαραίτητος προκειμένου να προστατευθεί η φήμη των Πολωνών ως θυμάτων της επιθετικότητας των ναζί. Το Ισραήλ από τον πλευρά του υποστηρίζει πως ο νόμος θα απαγορεύει δηλώσεις αλήθειας για τον ρόλο που είχαν ορισμένοι Πολωνοί στα εγκλήματα των ναζί.
Ο Ντούντα είπε επίσης ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιβεβαιώσει αν ο νόμος συνάδει με το Σύνταγμα σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και το εδάφιο που επιβάλλει ποινές φυλάκισης σε όσους κατηγορούν το πολωνικό κράτος ότι συμμετείχε στα εγκλήματα των ναζί.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το πιο πιθανό είναι να εκδοθεί αφού το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του κράτους.

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Η ατζέντα της Επιτροπής έχει δείπνο Γιούνκερ-Μέρκελ, Δ. Βαλκάνια, επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, επαφές με τραπεζίτες

Η επίσκεψη και οι υψηλές επαφές του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, η συνάντηση Ζ.Κ.

Close