Στη ζωή, αντίθετα με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ματ. Isaac Asimov, 1920-1992, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμάκωσε την εξάπλωση του ιού HIV στη χώρα

16 Ιανουαρίου, 2018

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αύξησε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό HIV του AIDS στη χώρα, καθώς πολλές χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι, μολυσμένοι με τον ιό, έχουν αναγκασθεί να μετακινηθούν μακριά από τις περιοχές των συγκρούσεων. Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα με επικεφαλής έναν Έλληνα επιδημιολόγο και με τη συμμετοχή και άλλων ελλήνων ερευνητών.

   Η Ουκρανία εμφανίζει τη μεγαλύτερη εξάπλωση HIV στον πληθυσμό της, από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, σε αυτό έχουν συμβάλει η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή και οι στρατιωτικές συγκρούσεις από το 2014. Σε μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 220.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό (σχεδόν το 0,5%) και το ποσοστό νέων λοιμώξεων είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά (περίπου 30 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους).

   Η επιδημία είχε ξεκινήσει στη δεκαετία του 1990, κυρίως μεταξύ των ναρκομανών, εμφάνισε σταθεροποίηση το 2012, αλλά επιδεινώθηκε ραγδαία μετά το 2013, όταν ξέσπασαν οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Κίεβο, έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στις αρχές του 2014 και ξέσπασαν οι μάχες στα ανατολικά της χώρας. Σήμερα πια το 70% έως 80% των νέων λοιμώξεων αφορά ετεροφυλόφιλους που δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών. Περίπου οι μισοί δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν τον HIV και στο 40% των φορέων η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.

Περισσότερα στη κατηγορία Υγεία
Η πρόωρη εμμηνόρροια και εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού

Οι γυναίκες που άρχισαν να έχουν εμμηνόρροια (περίοδο) πριν την ηλικία των 12 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιοπάθειας...

Close