Στη Γαλλία, αφήνουν ήσυχο αυτόν που άναψε τη φωτιά και κυνηγούν αυτόν που σήμανε συναγερμό. Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέας

Ο ΟΗΕ προτρέπει τη Μιανμάρ να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ττων Ροχίνγκια

25 Δεκεμβρίου, 2017

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την Κυριακή τις αρχές της Μιανμάρ να τερματίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της διωκόμενης μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, ενώ κάλεσε να οριστεί ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη σύγκρουση, παρά την αντίσταση που πρόβαλαν κυρίως το Πεκίνο και η Μόσχα.

Πάνω από 650.000 μέλη της μειονότητας Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ εξαιτίας του διωγμού που εξαπέλυσε ο στρατός της χώρας, όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού είναι βουδιστές. Οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ διαπράττουν, κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, μια «εθνική εκκαθάριση» αφότου άρχισαν τις επιχειρήσεις τους τον περασμένο Αύγουστο.

Η απόφαση που υπέβαλε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΣ) εγκρίθηκε την Κυριακή με 122 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 24 αποχές.

Η Κίνα, η Ρωσία, η Καμπότζη, το Λάος, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Λευκορωσία, η Συρία και η Ζιμπάμπουεόπως και η ίδια η Μιανμάρεναντιώθηκαν σε αυτό το κείμενο.

Η απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ καλεί τις αρχές να επιτρέψουν την πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, να εγγυηθεί την επιστροφή των προσφύγων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν καταφύγει στο γειτονικό Μπανγκλαντές, καθώς και να προσφέρει υπηκοότητα σε όλους τους Ροχίνγκια, οι οποίοι, αποστερούμενοι την υπηκοότητα της Μιανμάρ, αποτελούν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα απάτριδων στον κόσμο.

Οι μειονοτικοί υφίστανται πολλές διακρίσεις και ωμότητες: καταναγκαστική εργασία, εκβιάσεις, περιορισμούς της ελευθερίας κίνησης, άδικους κανόνες για τους γάμους, κατασχέσεις γαιών.

Εξάλλου, η ανακοίνωση προτρέπει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για τη Μιανμάρ.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Μιανμάρ διαψεύδουν ότι διαπράττονται ωμότητες στην Πολιτεία Ραχίν, στον βορρά, εστία των Ροχίνγκια, και υποστηρίζουν ότι ο στρατός αντέδρασε στις επιθέσεις μουσουλμάνων ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων και θέσεων την 25η Αυγούστου, όταν τουλάχιστον δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Γιανγκχί Λι ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Μιανμάρ της απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα και της διεμήνυσαν ότι δεν θα συνεργάζονται στο εξής μαζί της.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Ενταφιάστηκε το ν/σ για ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώνουν στην Ιταλία

Το νομοσχέδιο που θα έδινε το δικαίωμα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώνουν στην Ιταλία να αποκτήσουν την ιταλική...

Close