Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι.  Warren Buffett, 1930- , Αμερικανός επενδυτής.

Ο νεαρός Αφρικανός του Κεχίντε Ουάιλι παίρνει τη θέση του Ναπολέοντα

19 Φεβρουαρίου, 2020

Ο Αφροαμερικανός ζωγράφος Κεχίντε Ουάιλι τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς όταν δέχθηκε από τη Smithsonian National Portrait Gallery -όπου βρίσκονται όλα τα πορτρέτα των Προέδρων των ΗΠΑ- παραγγελία να ζωγραφίσει το πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα, το Brooklyn Museum στη Νέα Υόρκη σκηνοθετεί μια δραματική αντιπαράθεση του Ουάιλι με τον Γάλλο ζωγράφο του 19ου αιώνα Ζακ-Λουί Νταβίντ. Αντιπαράθεση απεικόνισης του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Σε μια μεγαλοπρεπώς διακοσμημένη αίθουσα, με πολύ κόκκινο και στο χαλί και στις ταπισερί στους τοίχους, στα δεξιά είναι ο πίνακας «Ο Βοναπάρτης περνά τις Άλπεις», έργο που φιλοτέχνησε ο Νταβίντ μεταξύ 1800 και 1801. Ένα έργο τόσο δημοφιλές που υπάρχουν πέντε εκδοχές του (και το οποίο τη δεκαετία του 1960 επιστρατεύτηκε για διαφημίσεις του κονιάκ Courvoisier).

Στα αριστερά, η ιδιοποίηση του έργου του Νταβίντ από τον Ουάιλι (ο πίνακας του Ουάιλι είναι ελαφρώς μεγαλύτερος και η κορνίζα του πιο περίτεχνη). Στο «Ο Ναπολέων οδηγώντας το στράτευμα πάνω από τις Άλπεις» – έργο του 2005 – ο Ουάιλι απεικονίζει έναν νεαρό Αφρικανό με σύγχρονη περιβολή, αντικαθιστά το τοπίο του Νταβίντ με ένα χρυσό και κόκκινο σχεδιαστικό μοτίβο και αφαιρεί τους στρατιώτες οι οποίοι, στον πίνακα του Νταβίντ, αγκομαχούν σπρώχνοντας ένα κανόνι στην ανηφόρα.

Read previous post:
«Tα δελφικά παραγγέλματα ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο»

Από σήμερα Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, σε όλους τους σταθμούς του Αττικού Μετρό και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, και από τις...

Close