Η πολιτική είναι το μοναδικό επάγγελμα για το οποίο δεν χρειάζεται εκπαίδευση. Robert Louis Stevenson, 1850-1894, Σκωτσέζος συγγραφέας

O Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στον αθλητικό βραχίονα της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος «380+ Έργα για την Ήπειρο του 2030»

Στα Ιωάννινα, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στον αθλητικό βραχίονα της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος “380+ Έργα για την Ήπειρο του 2030”, ύψους 2,7 δις ευρώ που αλλάζουν την περιοχή, δίνοντάς της τεράστια αναπτυξιακή ώθηση.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε:
«Στην αναβάθμιση της Περιφέρειας Ηπείρου των 217 νόμιμων αθλητικών σωματείων, εγγεγραμμένων στο Μητρώο και των 381 καταγεγραμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από ένα συνεκτικό σχέδιο 13,5 εκάτ. ευρώ:
Αιχμή του δόρατος το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, που με περισσότερα από 2 εκατ. αλλάζει όψη με την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου και με δεκάδες έργα ανακαίνισης, χάρις και στις καθημερινές προσπάθειες του Προέδρου Παντελή Κολόκα και των μελών της διοίκησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από 25 χρόνια, η οικογένεια της άρσης βαρών απέκτησε τον δικό της σύγχρονο χώρο στη Λιμνοπούλα για την ανάπτυξη του αθλήματος και μετά από 43 χρόνια εγκαταστάθηκε στο εκεί κλειστό γυμναστήριο σύστημα θέρμανσης – ψύξης!
Κι ακόμα, κατασκευάστηκαν  δύο νέα γήπεδα τένις, συντηρήθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τοποθετήθηκαν LED στο Κολυμβητήριο, ανακαινίστηκε η αίθουσα κλειστού στίβου στους Ζωσιμάδες, διαμορφώθηκαν οι εξωτερικοί χώροι των εγκαταστάσεων και για τα ΑμεΑ ανακαινίστηκαν αποδυτήρια και τουαλέτες στη Λιμνοπούλα.
Σε άριστη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, έγινε η αποσυναρμολόγηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης της ξιφασκίας από το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και η μεταφορά της στα Ιωάννινα, για την κατασκευή Κλειστού Πολυδύναμου Γυμναστηρίου, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.
Τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης μελέτη του έργου. Μια εγκατάσταση 10.000 τ.μ. σε έκταση 40 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει:
-Κλειστό Γυμναστήριο για μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, 3.500 θέσεων.
-Δύο Κλειστά Προπονητήρια για την ανάπτυξη αθλημάτων, όπως γυμναστική, ταε κβον ντο, καράτε, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ κλπ.
-Υπαίθρια γήπεδα τένις, πάντελ, 3Χ3 και διαδρομές περιπάτου και ποδηλασίας.
Δρομολογήσαμε, επιπλέον, τις εξελίξεις για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού στον Δήμο Κόνιτσας, με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο, το ΠΕΑΚΙ και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σχολές Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου», σε συνεργασία και με τους βουλευτές των Ιωαννίνων.
Τα extreme sports είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες «βιομηχανίες» παγκοσμίως, έχουν πολύ μεγάλη απήχηση στη νέα γενιά κι εμείς μεριμνούμε ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο κέντρο σε μια εθνικής σημασίας τοποθεσία, με μεγάλη φυσική ομορφιά.
Μεριμνούμε, παράλληλα, για την αξιοποίηση των χιονοδρομικών μας κέντρων και των τεράστιων αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους, με εξαιρετικά οφέλη για τον τουρισμό της χώρας. Το πράττουμε ήδη για το Εθνικό Χιονδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα ανατεθεί η διενέργεια των σχετικών Μελετών και Διαγωνισμών, προκειμένου να εξελιχθούν χωρίς χρονοτριβή οι Μελέτες και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα απαραίτητα Έργα αναβάθμισης και αξιοποίησης.
Γνωρίζουμε την ελκυστική δυναμική της Ηπείρου. Το ζήσαμε άλλωστε και τον περασμένο Μάιο όταν η Ήπειρος αποτέλεσε επίκεντρο της παγκόσμιας ποδηλασίας, συγκεντρώνοντας 140 ελίτ αθλητές από 20 σπουδαίες ομάδες, ως τερματισμός του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου.
Ο Γύρος που αναβιώσαμε και αναβαθμίσαμε αθλητικά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χαρίζοντας τεράστια διεθνή προβολή στις περιοχές της χώρας μας απ’ όπου πέρασε, ενισχύοντας τον αθλητικό τουρισμό. Προβλήθηκε από 42 τηλεοπτικούς παρόχους σε 164 χώρες σε όλη τη γη, προσελκύοντας 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, με την τηλεοπτική αξία του προϊόντος να ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, είναι πάρα πολλά ακόμα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Κι όλοι μαζί θα τα υλοποιήσουμε. Σε αγαστή συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με την συνεπή τήρηση του προγράμματός μας, θα συνεχίσουμε δυναμικά να αφήνουμε το αναγκαίο αθλητικό αποτύπωμά στην περιοχή, δίνοντάς της την αξία που της αρμόζει».