Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται. Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

Ο Κόβατς και το «μυστικό της επιτυχίας»

3 Μάρτιος, 2021

Ο Νίκο Κόβατς αποχώρησε από την Μπάγερν Μονάχου και πήρε ένα μεγάλο ρίσκο αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Μονακό, δεδομένης της απόλυτης κυριαρχίας που έχει τα τελευταία χρόνια στο σαμπιονά η Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Κροάτης τεχνικός, εργάσθηκε… αθόρυβα στους Μονεγάσκους και αφού νίκησε τους πρωταθλητές μέσα στο Παρίσι με 2-0, βλέπει την ομάδα του να διεκδικεί επί ίσοις όροις τον τίτλο στην Γαλλία. Μιλώντας για το «μυστικό της επιτυχίας», ο Κόβατς επεσήμανε:

«Η δουλειά ενός προπονητή δεν είναι εύκολη. Πρέπει να επιλέξει ένδεκα παίκτες, ενώ διαθέτει πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Εχουμε 20 παίκτες που όλοι αξίζουν να παίξουν, οπότε ναι υπάρχει ισορροπία. Προς το παρόν, οι παίκτες που επιστρέφουν στην ομάδα, βοηθούν πολύ. Και όταν οι αναπληρωματικοί αποδίδουν το μέγιστο όταν έχουν την ευκαιρία να παίξουν, θα διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης. Βλέπω αυτούς τους παίκτες που εργάζονται σκληρά στην προπόνηση και προσπαθώ να τους δώσω τον χρόνο παιχνιδιού που τους αξίζει. Αυτή η ομάδα μαθαίνει από την αρχή της σεζόν. Έχουμε φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά ξέρετε, μια σεζόν είναι πολύ μεγάλη, και μερικές φορές υπάρχουν στιγμές που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Προσπαθούμε να προκαλούμε συνεχώς τον εαυτό μας. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι επίσης η φιλοδοξία μας να βοηθήσουμε και να προωθήσουμε τους νέους παίκτες. Χρειάζεται χρόνος για να εξελιχθούν οι παίκτες που είναι μόλις 20 ετών. Χρειάζεται πολλή πρακτική, πολλή εξήγηση, βίντεο συνεδρίες, συζητήσεις. Λέω συχνά στους παίκτες μου ότι εάν θέλετε να πάτε μακριά, πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με την καθημερινή δουλειά και την θυσία. Είναι πολύ σημαντικό να μένετε προσγειωμένοι, να εργάζεσθε και να συνεχίσετε να προχωράτε. Βλέπω ότι θέλουν να βελτιωθούν. Η επιτυχία κερδίζει τίτλους, αλλά αφορά επίσης την προώθηση νέων παικτών. Και δεν είναι μόνο οι νέοι, είναι και οι έμπειροι παίκτες συνεχίζουν να εκελίσσονται».

Γ. Διακογιάννης