Κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του. Μενέλαος Λουντέμης, 1912-1977, Έλληνας συγγραφέας

«Ο ήχος της κραυγής» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 9/10

29 Σεπτεμβρίου, 2022

Το νεοσύστατο ντουέτο Duo Vocialo, που δημιούργησαν ο δραστήριος μουσικός και ερευνητής Χρήστος Μαρίνος και η εξίσου ανήσυχη μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη, παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια συναυλία αφιερωμένη στον ήχο της κραυγής των ανθρώπων που βίωσαν ανθρωπιστικές καταστροφές όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, το Ολοκαύτωμα, η Χιροσίμα, η Γενοκτονία των Ποντίων και η τρέχουσα προσφυγική κρίση.

Η συναυλία με τίτλο «Ο ήχος της κραυγής» θα πραγματοποιηθεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στις 19.30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, το Duo Vocialο θα ερμηνεύσει έργα των Ίλζε Βέμπερ, Μαρίας Δελή, Γκίντεον Κλάιν, Βίκτορ Ούλμαν, Δημήτρη Τερζάκη, Φωτεινής Τρυφεροπούλου, Μοχάμμεντ Φεϊρούζ και Τζουλιάνας Χωλ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

«Όταν τα εγκλήματα αρχίζουν να συσσωρεύονται, γίνονται αόρατα. Όταν τα βάσανα γίνονται ανυπόφορα, οι κραυγές δεν ακούγονται πια», έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, διεισδυτικός χρονογράφος της πιο απάνθρωπης περιόδου του 20ού αιώνα. Η συναυλία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ «Ο ήχος της κραυγής», από το νεοσύστατο Duo Vocialo, φιλοδοξεί ακριβώς να δώσει ήχο στην κραυγή των ανθρώπων που βίωσαν ή βιώνουν κάποιες από τις οξύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του 20ού και του 21ου αιώνα.

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν δύο αναθέσεις έργων στις Ελληνίδες συνθέτριες Φωτεινή Τρυφεροπούλου και Μαρία Δελή, που αναφέρονται αντίστοιχα στη Μικρασιατική Καταστροφή με τις συνακόλουθες γενοκτονίες και σε μαρτυρίες επιζώντων από πολέμους, εθνοκαθάρσεις και σφαγές.

Τα νέα έργα πλαισιώνονται από συνθέσεις, ενίοτε σε πρώτες εκτελέσεις, δημιουργών όπως οι Ίλζε Βέμπερ, Γκίντεον Κλάιν και Βίκτορ Ούλμαν (άλλοτε τροφίμων του γκέτο του Τερεζίν, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και του Φύρστενγκρούμπε), καθώς και των σύγχρονων συνθετών Δημήτρη Τερζάκη, Μοχάμμεντ Φεϊρούζ και Τζουλιάνας Χωλ – όλες τους σπαρακτικά δείγματα της σκληρότητας του ανθρώπου προς τον άνθρωπο.

Ν.Μπ.