Όποτε στερούμε τις ελευθερίες από αυτούς που μισούμε, ανοίγουμε το δρόμο για να χάσουν τις ελευθερίες τους αυτοί που αγαπάμε. - Wendell Willkie, 1892-1944, Αμερικανός πολιτικός

Ο Εμ. Μακρόν καλεί τους νέους «να διαδηλώσουν στην Πολωνία» για το κλίμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις

23 Σεπτέμβριος, 2019

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμβούλευσε σήμερα τους νέους «να πάνε να διαδηλώσουν στην Πολωνία» για να τον βοηθήσουν να μεταπείσει εκείνους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Το να διαδηλώνουμε κάθε Παρασκευή για να λέμε ότι ο πλανήτης φλέγεται, είναι χαριτωμένο, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Νέα Υόρκη. Ο Μακρόν αναφερόταν στις πορείες για το κλίμα που οργανώνονται τις Παρασκευές και στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες νέοι απ’ όλον τον κσόμο.

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια μορφή συλλογικής δράσης. Θα προτιμούσα, κάθε Παρασκευή να οργανώνουμε μεγάλες επιχειρήσεις καθαρισμού των ποταμών ή των παραλιών της Κορσικής», είπε, σύμφωνα με γαλλικά μμε όπως τα France Inter και Le Parisien.

Κατηγορώντας την πολωνική κυβέρνηση ότι μπλοκάρει την πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως σε ό,τι αφορά τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, ο Μακρόν συμβούλευσε τους νέους «να διαδηλώσουν στην Πολωνία».

Σε μια πρώτη αντίδραση, η πρεσβεία της Πολωνίας στη Γαλλία ανέφερε μέσω του Twitter ότι η Πολωνία είναι «μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που (…) μείωσε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 1988-2017 (περίπου 30%)». «Ευχόμαστε στους εταίρους μας παρόμοια αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Η γαλλική αριστερά επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Μακρόν. «Ο βασιλιάς της περιφρόνησης μίλησε. Ο Μακρόν προτείνει τους νέους που κάνουν πορείες για το κλίμα να πάνε να διαδηλώσουν στην Πολωνία. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα ήταν καλύτερο αν πήγαιναν στο Ελιζέ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιάν Μπροσά, έκανε λόγο για «επηρμένες και μνησίκακες δηλώσεις» εκ μέρους του προέδρου που επιδεικνύει «ανυπόφορη αλαζονεία».

Read previous post:
Εμπλοκή με τον συλληφθέντα στη Μύκονο ως καταζητούμενο για την μεγάλη αεροπειρατεία το 1985

Εμπλοκή προκύπτει στην υπόθεση του 65χρονου Λιβανέζου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στη Μύκονο, όταν κατά τον διαβατηριακό έλεγχο...

Close