Αυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου» έδωσεένα ισχυρό μήνυμα αγάπης προς όλο τον κόσμο

15 Οκτωβρίου, 2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Διεθνής παιδικός πολιτιστικο-εκπαιδευτικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου» στις 12 και στις 13 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα. Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Αναστασία Βασάεβα από τη Ρωσία ανάμεσα σε 14 νέους και νέες από 7 χώρες της διασποράς (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι ξεχώρισαν για το καλλιτεχνικό τους ταλέντο από τις συνολικά 300 υποψηφιότητες. Τη 2η θέση έλαβε η Λεϊλί Χασάνοβα από το Αζερμπαϊτζάν και την 3η θέση η Δήμητρα-Ολυμπία Μαλαθούνη από την Ελλάδα.

Στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού, από τις 10.00 έως τις 20.00, εκτίθονταν 100 έργα που διακρίθηκαν στον εν λόγω διαγωνισμό.

Ο Διαγωνισμός ζωγραφικής «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020» από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Γενικός χορηγός του διαγωνισμού ήταν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των τριών νικητών του Διαγωνισμού ζωγραφικής «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου» στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην τελετή ήταν παρόντες και απηύθυναν χαιρετισμό ο συντονιστής του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευανθία Παπαδάτου η οποία ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Μελίνα Λεόνοβα, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Βασιλική Νίκα, ο γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα κ. Ελευθέριος Γείτονας, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας και η διευθύντρια του Κέντρου ανάδειξης και ανάπτυξης των ταλέντων των παιδιών και της νεολαίας «Πεδίο ταλέντου» κ. Όλγκα Ζβοναριόβα. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας Ρωσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα κ. Α.Μ. Χομένκο.

Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης με την Παιδική – Νεανική Χορωδία του Ωδείου «Εν οργάνοις» να ερμηνεύει ελληνικά και ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια καθώς και διασκευές τραγουδιών γνωστών συνθετών υπό τη μουσική διεύθυνση της Αθηνάς Γρατσουνά και με τη συνοδεία του Δημήτρη Ανδρονιάδη στο πιάνο.

Η πρώτη ημέρα του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Ακρόπολη όπου είχαν την ευκαιρία να τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες και να απολαύσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα.

Τη δεύτερη ημέρα του διαγωνισμού, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Σούνιο για να λάβουν μέρος στη δράση «Σχεδίασε την Ελλάδα» και να ζωγραφίσουν το τοπίο. Εμπνευσμένοι και μαγεμένοι από το ειδυλλιακό τοπίο και την καταγάλανη θάλασσα, και με φόντο το Ναό του Ποσειδώνα, οι συμμετέχοντες του Διαγωνισμού «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου» ζωγράφισαν, ονειρεύτηκαν και βυθισμένοι στις σκέψεις τους αποτύπωσαν τις ιδέες και τις εντυπώσεις τους στο χαρτί και έδωσαν ζωή σε νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Πριν κηρυχθεί η λήξη του διαγωνισμού, οι 14 νέοι και νέες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ναό του Ποσειδώνα για μία αναμνηστική φωτογραφία κρατώντας πλακάτ σε 9 γλώσσες με το σύνθημα «Κόσμος χωρίς σύνορα» δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αγάπης προς όλο τον κόσμο.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που ανέδειξε τους νικητές αποτελείτο από τους εξής: Από τη Ρωσία οι Παύλος Αρζουμανίδης – Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συλλόγου Ζωγράφων, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Νέστεροφ Γιούρι – διευθυντής της καλλιτεχνικής ένωσης «Κάνουμε τον κόσμο πολύχρωμο», Νεστέροβα Γιεβγκένια – καθηγήτρια της παιδικής σχολής τεχνών «Βιτάλι Χοντός», Ζβοναριόβα Όλγκα – διευθύντρια του Κέντρου ανάδειξης και ανάπτυξης των ταλέντων των παιδιών και της νεολαίας «Πεδίο ταλέντου», Σβετλίτσνι Αλεξάντρ – Υπεύθυνος του προγράμματος «Τα παιδιά του Ροστόφ ζωγραφίζουν το Ροστόφ». Από την Ελλάδα οι Γιώργος Μπότσος, δημιουργός κόμικς και εικαστικός, Μαρίνα Στελλάτου, εικαστικός, Ρένα Μάνθου-Κουτσούδη, εικαστικός, πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2011 και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής διασποράς στη Ρωσική Ομοσπονδία (πάνω από 90.000 άτομα). Η οργάνωση συντονίζει τις δραστηριότητες των 59 ελληνικών Συλλόγων, συμμετέχει στο ελληνικό κίνημα των χωρών της ΚΑΚ και του παγκόσμιου ελληνισμού.

Ανάμεσα στους στόχους της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθήκων για τη διατήρηση της ελληνικότητας, η διατήρηση και η ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της γλώσσας, η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με άλλα έθνη και λαούς της Ρωσίας. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και δημόσιος παράγοντας, μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας

https://rusgreek.ru/el

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη ιδρύθηκε το 2000. Το Ίδρυμα υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική ευημερία των πολιτών. Το συνολικό ποσό των φιλανθρωπικών δωρεών ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ ετησίως. Το Ίδρυμα υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Στις 3 Απριλίου 2015 το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη σύναψε σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών. Στις 20 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών.

 

Read previous post:
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Ομοσπονδίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βουλγαρίας, Μπόρισλαβ Μιχαϊλοφ, εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφοράς οπαδών της εθνικής...

Close