Η συνηθισμένη μοίρα των καινούργιων αληθειών είναι να αρχίζουν σαν αιρέσεις και να καταλήγουν σαν προκαταλήψεις. Thomas Huxley, 1825-1895, Βρετανός βιολόγος

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος σκηνοθετεί τις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ στη Στέγη

6 Δεκέμβριος, 2018

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος σκηνοθετεί τις Τρεις Αδελφές (1901) του Τσέχοφ, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 16 έως 27 Ιανουαρίου 2019.

«Ξεχάστε τη Μόσχα και την προεπαναστατική Ρωσία» σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της παράστασης. Για τον Δημήτρη Ξανθόπουλο «όλοι οι τόποι και όλες οι εποχές βρίσκονται πάνω σε ένα ρήγμα, σε μια κατάσταση διαρκούς αναταραχής. Διατηρεί, ωστόσο, το στρατιωτικό περιβάλλον της επαρχιακής κωμόπολης όπου έχουν εγκλωβιστεί οι τρεις κόρες και ο μοναχογιός ενός νεκρού πια στρατηγού. Όλοι τους έχουν τον διακαή πόθο να επιστρέψουν στην εξιδανικευμένη πόλη των παιδικών τους χρόνων. Αδυνατούν, όμως, να κάνουν κάτι για αυτό».

Τις τρεις Αδερφές ερμηνεύουν οι Μαντώ Γιαννίκου, Αγγελική Παπαθεμελή και η 18χρονη μη επαγγελματίας ηθοποιός Καλλιόπη Κανελλοπούλου-Στάμου, στον ρόλο της μικρότερης Ιρίνα. Μαζί τους μια πλειάδα ηθοποιών: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Στάμος, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Γιώργος Φριντζήλας κ.ά.

Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης για τους ήρωες του έργου «βαλτώνουν σε μια κατάσταση αδράνειας, στη φαντασίωση κάποιας «ζωής» σε κάποια «Μόσχα». Παγιδευμένοι στον εαυτό τους, χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Έξω από τους τοίχους του σπιτιού τους, συντρίβονται. Αυτή η αναμέτρηση με το «έξω» γίνεται το κέντρο της παράστασης. Αυτή η αναμέτρηση είναι και η ιστορία του καθενός μας. Η αγωνία να βρούμε τη θέση μας σε έναν κόσμο στον οποίο ήρθαμε ξαφνικά, χωρίς λόγο και αιτία. Εκείνες θα ήθελαν να ζουν αλλού. Εσείς;»

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά, Δημήτρη Ξανθόπουλου.

Read previous post:
Κύπρος: Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξαιτίας ισχυρών καταιγίδων

Κίτρινη προειδοποίηση, εξαιτίας ισχυρών καταιγίδων, συνοδευόμενες από χαλάζι, εξέδωσε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 48ωρο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου.

Close