Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν». Λέων Τολστόι, 1828-1910, Ρώσος συγγραφέας

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει νέα βοήθεια στην Ουκρανία

8 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, ζήτησε χθες, Πέμπτη, από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Το ζήτημα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο είναι ευαίσθητο και ο πολιτικός διχασμός στις ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την έγκριση του πολυαναμενόμενου νέου πακέτου.

«Δεν ανησυχώ για την ισχύ, την ενότητα, την ομοφωνία και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού (…) Φοβάμαι ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο Κάμερον στη διάρκεια φόρουμ για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τους δώσουμε όπλα, οικονομική στήριξη, ηθική στήριξη, διπλωματική στήριξη, αλλά πάνω απ’ όλα τη στρατιωτική στήριξη που μπορεί να κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε μιλώντας στο Aspen Security Forum.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Κάμερον στις ΗΠΑ από τότε που διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στα μέσα Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη το Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει στην έγκριση ενός μεγάλου οικονομικού πακέτου, ύψους περισσότερων από 106 δισεκ. δολαρίων, που έχει ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και το οποίο περιλαμβάνει πόρους για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

«Πρέπει να στείλουμε αυτά τα χρήματα στους Ουκρανούς», υπογράμμισε ο Κάμερον.

«Πρέπει να τους στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα χάσει, διότι αν δεν ψηφιστούν αυτά τα χρήματα, μόνο δύο άνθρωποι θα χαμογελάσουν: ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία και ο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα. Και δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ δεν θέλω να τους κάνω δώρο Χριστουγέννων», σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας αργότερα, έπειτα από συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Κάμερον επέμεινε ότι είναι ανάγκη «να βοηθήσουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να μπορέσει να αντισταθεί στην παράνομη εισβολή του Πούτιν».

Επίσης απέρριψε την άποψη ότι η ουκρανική αντεπίθεση, που ξεκίνησε τον Ιούνιο εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία, είναι αποτυχημένη, εκτιμώντας ότι σημειώνονται «πρόοδοι».

«Αν κοιτάξουμε τη γενική εικόνα του τι συμβαίνει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, πρόκειται για μαζική ήττα του Πούτιν», επέμεινε ο Κάμερον.

ΦΩΤΟ EPA/JIM LO SCALZO