Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κανείς τον άλλον, που τον θαυμάζει, ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο, αν ο άλλος τον ξεπερνάει. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ. Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Ντεσάν: «Οι παίκτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν για τους μετανάστες-εργάτες στο Κατάρ»

19 Μαΐου, 2022

 Οι παίκτες της εθνικής Γαλλίας είναι «ελεύθεροι να εκφραστούν» σχετικά με τους μετανάστες-εργάτες στο Κατάρ, τη διοργανώτρια χώρα του επόμενου Μουντιάλ, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος ομοσπονδιακός προπονητής, Ντιντιέ Ντεσάν, προσθέτοντας ότι δεν είναι εκεί «για να φιμώσει στόματα».

 Ο Ντεσάν, ο οποίος οδήγησε την εθνική Γαλλίας στην κατάκτηση του τροπαίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, «ανακρίθηκε» από τον τομέα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γαλλία (Amnesty France), ζητώντας από την εθνική ομάδα βοήθεια «να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τους μετανάστες που εργάζονται σε άσχημες συνθήκες στο Κατάρ».
 Η ΜΚΟ ζητά από τους παίκτες να δεσμευτούν «όπως έκαναν οι Δανοί συνάδελφοί τους», τους οποίους θα αντιμετωπίσουν στις 3 Ιουνίου, ή να μιλήσουν όπως οι Γερμανοί που «έχουν ήδη πάρει θέση».

 «Είναι ένα ευαίσθητο, πολύ ευαίσθητο θέμα. Δεν είναι ο ρόλος μου, ούτε των παικτών, να ασκώ πίεση στη γαλλική ομοσπονδία, δεν το χρειάζεται» απάντησε ο Ντεσάν. «Η ομοσπονδία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπως όλα τα έθνη, για να διασφαλίσει ότι είμαστε σε εγρήγορση, προσεκτικοί σε αυτήν την κατάσταση εκεί» πρόσθεσε.
 «Δεν θέλω να μπω σε συζήτηση για τα ΜΜΕ, αλλά το γεγονός παραμένει ότι ο καθένας έχει και θα έχει την ελευθερία της έκφρασης» διαβεβαίωσε ο προπονητής των «μπλε».

 Οι παίκτες μπορούν να αποδεχτούν ή να απορρίψουν αιτήματα συνέντευξης σχετικά με το θέμα: «Δεν είμαι εδώ για να φιμώσω τα στόματα, είναι ελεύθεροι να εκφραστούν» σύμφωνα με «τα δικά τους συναισθήματα», συνέχισε.

 Η Διεθνής Αμνηστία, με την υποστήριξη πολλών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάλεσε σήμερα τη FIFA να καταβάλει αποζημίωση τουλάχιστον 440 εκατομμυρίων δολαρίων στους «κακομεταχειρισμένους» μετανάστες εργάτες στο Κατάρ, αναφέροντας ιδίως τους απλήρωτους μισθούς και τις ζημιές που προκλήθηκαν από εργατικά ατυχήματα.

 A. Bαζογιάννης