Να αγωνίζεσαι, να ψάχνεις, να βρίσκεις και να μην υποκύπτεις. Alfred Tennyson, 1809-1892, Άγγλος ποιητής

Ντάισελμπλουμ για Βερολίνο: «Να μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας»

13 Οκτώβριος, 2014

Λίγο πριν την έναρξη του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς το Βερολίνο «να μην επαναπαύεται στις δάφνες του», τονίζοντας ότι η Γερμανία, αν και πρότυπο για πολλές χώρες, έχει απωλέσει τον μεταρρυθμιστικό της ζήλο και έχει μείνει πίσω σε δημόσιες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Νταισελμπλούμ κάλεσε τη Γερμανία να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που έκανε πριν από χρόνια στον τομέα εργασίας. «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος πριν δέκα ή είκοσι χρόνια», είπε ο Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «η Γερμανία πρέπει να επαγρυπνά για να παραμείνει ανταγωνιστική, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με μεταρρυθμίσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», υπονοώντας τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, γνωστές ως Hartz IV, που θεωρούνται θεμέλιος λίθος για τη σταθερή πορεία στην γερμανική αγορά εργασίας και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

«Πρέπει να κοιτάμε προς τα μπρος», είπε. Ο Ντάισελμπλουμ επαίνεσε τις μικρές χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, αλλά και χώρες σε κρίση, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, για το ότι μετά από χρόνια ριζικών μεταρρυθμίσεων επέστρεψαν σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού «ως μέτρο που πηγαίνει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι σε άλλες χώρες».

Σε ό,τι αφορά τις μειωμένες επενδύσεις της Γερμανίας σε τομείς, όπως την έρευνα, την τεχνολογία, την παιδεία τις υποδομές, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι «η Γερμανία θα μπορούσε να μεταφέρει τα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις σε άλλον προϋπολογισμό ή να εκμεταλλευτεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

«Η απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών για επενδυτές, για νέους ανθρώπους, η επιτάχυνση της διαδικασίας του επιχειρείν και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντικές παράμετροι για να φέρουν πίσω ιδιώτες επενδυτές», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Read previous post:
Τις επόμενες μέρες στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες

H νομοθετική ρύθμιση για 72 έως 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών....

Close