Πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευτεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση. - Milton Friedman

Ντ. Τουσκ: «Δύσκολα» θα επικυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Mercosur όταν η Αμαζονία φλέγεται

24 Αυγούστου, 2019

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι θα δυσκολευτούν να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, αν η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται.

“Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης”, δήλωσε ο Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι δασικές πυρκαγιές που επεκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή του Αμαζονίου θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύνοδο κορυφής των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις για τη διάσωση του “πνεύμονα του πλανήτη”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε χθες, Παρασκευή, τον ομόλογό του της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ότι “ψεύδεται” για τις δεσμεύσεις του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Γαλλία αντιτίθεται στην επίμαχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Mercosur.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από διαπραγματεύσεις 20 ετών, δέχεται σφοδρές επικρίσεις κυρίως από τον αγροτικό και από τους οικολόγους.

Η Γαλλία είχε θέσει ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας, τον σεβασμό από τη Βραζιλία ορισμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που είχαν συζητηθεί επακριβώς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας της G20, της Ομάδας των 20 βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, της οποίας η Βραζιλία είναι μέλος.

Read previous post:
Απαγορεύονται οι πτήσεις ελικοπτέρων στην περιοχή Γαλατά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες του δυστυχήματος

Απαγορεύονται οι πτήσεις ελικοπτέρων στην περιοχή του Γαλατά (προσγειώσεις και απογειώσεις) με ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση της...

Close