Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση. Dante Aliggeri, 1265-1321, Ιταλός ποιητής

Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μισθοδοσία συμβασιούχων αντί για αναπτυξιακές δράσεις

12 Φεβρουάριος, 2019

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, κατέθεσε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κονδύλια του ΠΔΕ για να καλύψει το κόστος μισθοδοσίας συμβασιούχων του Δημοσίου, σε κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι διεθνείς εκθέσεις αναδεικνύουν τις αναπτυξιακές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Η βουλευτής της ΝΔ, επισημαίνει ότι, με το άρθρο 9 του ν. 4574/2018 δεσμεύονται 53,8 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ για την πληρωμή συμβασιούχων για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας, όμως πολύ μεγαλύτερα ποσά έχουν δεσμευθεί από το εθνικό ΠΔΕ για να καλύψουν μισθολογική δαπάνη.

«Δηλαδή, αντί να κατευθυνθούν πόροι σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την αγορά και θα δημιουργήσουν υγιείς θέσεις εργασίας, χρησιμοποιούνται για μισθοδοσία συμβασιούχων και μάλιστα υπό το μανδύα των έργων του ΕΣΠΑ» τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Προσθέτει ότι για να χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη συμβασιούχων εκπαιδευτικών έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση» πλειάδα έργων και συγκεριμένα για τις ανάγκες του σχολικού έτους 2018 – 2019 έχουν ενταχθεί έργα ύψους 610 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ, υπογραμμίζει ότι από αυτά τα ποσά, συγχρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους μόνο τα 98 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα 512 εκατ. ευρώ πληρώνονται αποκλειστικά από το εθνικό ΠΔΕ, ενώ συνολικά, ένα δυσθεώρητο ποσό, περίπου 565 εκατ. ευρώ, διατίθεται από το ΠΔΕ 2018-2019 για να καλυφθεί η μισθοδοσία προσωπικού. «Και αυτό αφορά μόνο το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο βεβαίως χρειάζεται προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία» σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει πόρους του ΠΔΕ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τονωθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Στην ουσία, αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό την πραγματική αύξηση του μισθολογικού κόστους και την επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Κράτους» τονίζει τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

– Για ποιο λόγο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κονδύλια του ΠΔΕ για την πληρωμή συμβασιούχων του Δημοσίου και όχι για αναπτυξιακές δράσεις;

– Σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω του ΠΔΕ;

Read previous post:
Ε. Χριστοφιλοπούλου: Μία κορυφαία διαδικασία συντελείται στο παρά πέντε χωρίς ουσιαστική συζήτηση και συναινέσεις

«Η παρούσα κυβέρνηση είχε τον χρόνο να ξεκινήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση πολύ νωρίτερα.

Close