Οι αρχαίοι ήξεραν πολύ καλά πως ο μόνος τρόπος να κατανοούμε τα γεγονότα είναι να είμαστε η αιτία τους. Nassim Nicholas Taleb, 1960- , Αμερικανός οικονομολόγος

«Νούφαρα» του Μονέ από Ai Weiwei με 650.000 κυβάκια σε 22 χρώματα

29 Μαρτίου, 2023

Στις 7 Απριλίου εγκαινιάζεται στο Design Museum η έκθεση «Ai Weiwei: Making Sense», η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη που εστιάζει στο ντιζάιν και την αρχιτεκτονική, και το λονδρέζικο μουσείο παρουσιάζει ένα νέο έργο του: αναπαράσταση με 650.000 κυβάκια της γνωστής δανέζικης εταιρείας παιχνιδιών, σε 22 χρώματα, του πίνακα «Νούφαρα» του Κλοντ Μονέ.

Το έργο «Water Lilies #1» είναι το μεγαλύτερο έως σήμερα καλλιτεχνικό δημιούργημα του Weiwei· το μήκος του υπερβαίνει τα 15 μέτρα και καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο στο μουσείο. Τα σαν πίξελ «κυβάκια» υπονοούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που είναι στο επίκεντρο της ζωής σήμερα και αναφέρονται στο πώς διαδίδεται συχνά η τέχνη στον σύγχρονο κόσμο. Ως επιπλέον πρόκληση στους θεατές, στη δεξιά πλευρά της εκδοχής του Ai Weiwei υπάρχει μια σκοτεινή πύλη που είναι η είσοδος στο υπόγειο αμπρί όπου έζησαν εξόριστοι τη δεκαετία του 1960 o ίδιος και ο πατέρας του, ο Ai Qing.