Στην πολιτική, όπως και στη γραμματική, το λάθος που κάνουν όλοι ανακηρύσσεται κανόνας. Andre Malraux, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

Νόμος του κράτους το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

9 Μαρτίου, 2024

Νόμος του κράτους είναι από χθες το βράδυ, μετά από μια «μαραθώνια» τριήμερη συνεδρίαση 47 ωρών της Ολομέλειας της Βουλής και μιας πρωτοφανούς διάρκειας ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

   Η ψήφισή του με 159 ψήφους (158 της Νέας Δημοκρατίας και μία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά) θεωρείται κομβική για την επόμενη μέρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και την, έστω και καθυστερημένη, ένταξη της στη λίστα των χωρών που έχουν, από δεκαετιών, αποδεχθεί και επενδύσει και στον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, χωρίς απαραίτητα να αρνούνται την δημόσια φύση της, αντίθετα να την ενισχύουν περαιτέρω, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας.

   Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο νέος νόμος οδεύει ήδη προς το Εθνικό Τυπογραφείο και αμέσως μετά την τυπική καταχώρηση του σε ΦΕΚ θα ξεκινήσει η πορεία του για να αλλάξει την εικόνα της ίδιας της χώρας σε αυτή την κομβική λειτουργία της και να δώσει το δικαίωμα να γίνει, προϊόντος του χρόνου, η Ελλάδα ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, όπως ευαγγελίζονται οι εμπνευστές του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρείται, όχι άδικα, από τα πιο εμβληματικά της μεταπολίτευσης, για κάποιους είναι η τομή ανάμεσα σε ένα κρατικίστικο νεκρό παρελθόν και σε μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα.

   Στην τριήμερη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης αναδείχθηκαν όλες οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης και των κομμάτων, χωρίς να λείψουν εντάσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην επιδιωκόμενη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα και στην κληρονομημένη από τα παρελθόν «μονοκρατορία» του άρθρου 16 του Συντάγματος, η αναγκαία αναθεώρηση του οποίου αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πλευρές των συζητήσεων.

   Στη διάρκειας της ψήφισης του νομοσχεδίου (και των τροπολογιών που έκανε δεκτές ή παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης) εμφανίστηκαν εξαιρετικές δυνατότητες συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων σε άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα οποία υπερψηφίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από περισσότερους βουλευτές, μερικά δε εξ αυτών (όπως εκείνα για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, τις μεγάλες αλλαγές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) συγκέντρωσαν περισσότερες από 200 ψήφους ή ακόμη και 244 θετικές ψήφους σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών.

   Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:30 και απέκτησε «μυθικές» διαστάσεις, όταν στην εξέλιξη της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και δύο βουλευτές της, η Τζώρτζια Κεφαλά και η Ελένη Καραγεωργακοπούλου επέμεναν να διαβάσουν άρθρο προς άρθρο τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου για να εκτιμήσουν, όπως είχαν κάθε δικαίωμα, αν θα δώσουν θετική ψήφο και σε κάποια εξ αυτών που αποτύπωναν πλευρές της λειτουργίας των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων, για τα οποία η κ. Κωνσταντοπούλου είχε εκφραστεί θετικά στις ομιλίες της.

   Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψηφοφοριών κατ΄ άρθρο προκύπτει ότι από τα άρθρα 130 έως το 155 που αφορούν στην εγκατάσταση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, το άρθρο 136, το άρθρο 144, το άρθρο 145, το άρθρο 148, το άρθρο 149, το άρθρο 150 και το άρθρο 153 συγκέντρωσαν από 165 θετικές ψήφους το καθένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ψηφίστηκαν και από την Πλεύση Ελευθερίας, πλην της Νέας Δημοκρατίας και του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Κατσιβαρδά.

   Η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου άλλωστε είχε ευθέως αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να δώσει θετική ψήφο και σε κάποια από τα «επίμαχα» άρθρα, καθώς είχε λάβει διαφορετική θέση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο για την αναγκαιότητα εγκατάστασης στη χώρα των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων όσο και για τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους, προς τον οποίο δεν στάθηκε κάθετα αρνητική.

   Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

   Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη

   «Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

   «Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας» είπε λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, «δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

   Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

   Απευθυνόμενος, δε, σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

   Στο υπουργείο Παιδείας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ψήφιση του νομοσχεδίου και τις ευρύτερες συναινέσεις που διαμορφώθηκαν σε πολλά άρθρα του και ετοιμάζονται πλέον να παρουσιάσουν σε σύντομο χρόνο τις αλλαγές που θα εισηγηθούν στην σχολική εκπαίδευση, με βασική στόχευση το Εθνικό Απολυτήριο και την διασύνδεσή του με τις πανελλαδικές εξετάσεις.