Όπως στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους δεν υπάρχει χώρος για κάρα ή για περιπλανώμενους πεζούς, έτσι και η σύγχρονη κοινωνία δεν έχει θέση για ζωές και μεθόδους που είναι πολύ εκκεντρικές. A.C. Grayling, Σύγχρονος Βρετανός φιλόσοφος

Νικολούδης: διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή ύψους 7 δισ. ευρώ

11 Φεβρουαρίου, 2015

Αποκαλυπτικά ήταν τα όσα είπε ενώπιον της Ολομέλειας ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος έκανε λόγο για 3.500 περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης συνολικής αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία εκτίμησε πως φέτος μπορούν να εισπραχθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Νικολούδης μίλησε για πλήρη ανεπάρκεια φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού από το 1974 και μετά, για την οποία την ευθύνη φέρουν οι παρελθόντες υπουργοί Οικονομικών. Ειδικότερα, δήλωσε:

«Όλα τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις τράπεζες, τις επιχορηγήσεις, τον τρόπο που γινόταν και γίνεται η διακίνηση καπνικών προϊόντων και καυσίμων, τα τέλεσε μία δράκα οικογενειών. Αυτοί είναι που αποτελούν τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό, που έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και ατυχώς κάποιες φορές το κράτος και φορείς του έδειξαν να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Αυτό που έγινε μέχρι σήμερα, θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε. Από δω και στο εξής, συμβάσεις με κάλπικα χαρτιά, συμβάσεις πολεμικού υλικού, οι οποίες είχαν περίπου θεσμοθετημένες τις μίζες, επιχορηγήσεις είτε με χρήματα του Δημοσίου ή της Ε.Ε. δεν πρόκειται ξανά να δοθούν. Ο δρόμος θα κλείσει».

Αναφερόμενος στη διαπιστωθείσα φοροδιαφυγή και τα 7 δισ. ευρώ που αυτή αφορά, ο κ. Νικολούδης είπε χαρακτηριστικά πως «αυτόν τον πακτωλό χρήματος που το Δημόσιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να τον εισπράξει, δεν έχει δυνατότητα να το πράξει γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ελεγκτές στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες, ικανοί να ανταποκριθούν». Στη συνέχεια, ο υπουργός εξήγγειλε τη λήψη άμεσων μέτρων – μεταξύ των οποίων και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα καθιστά το ΣΔΟΕ αρμόδιο για τη βεβαίωση φόρου και όχι απλά για την αποστολή των αποτελεσμάτων ελέγχου στις εφορίες.

Read previous post:
10 εκατ. μπορεί να εισπράξει ο ΟΣΕ από την πώληση άχρηστου υλικού

Έσοδα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΟΣΕ, εντός της επόμενης διετίας, μπορεί να αποφέρει η πώληση άχρηστου σιδηροδρομικού...

Close