Αν θέλετε πλήρη ασφάλεια να πάτε φυλακή. Εκεί θα σας ταΐζουν, θα σας ντύνουν, θα σας περιθάλπτουν και λοιπά. Το μόνο που λείπει είναι η ελευθερία. - Dwight D. Eisenhower, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος

Νεότερα για το Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

23 Μαρτίου, 2020

Πάνε κοντά 70 χρόνια από τότε που ο Philip Hench έδωσε σε ασθενή του με ρευματοειδή αρθρίτιδα την χημική ένωση Ε.  Τον χρόνο που επακολούθησε η κλινική του γέμισε με ασθενείς που κατάφερναν μετά από καιρό όχι μόνο να σηκωθούν απ’ το κρεβάτι, αλλά και να ανέβουν μια σειρά από απότομα σκαλοπάτια.  Τον αμέσως επόμενο χρόνο (!) βραβεύτηκε κιόλας – μαζί με τους Edward Kendall και Tadeus Reichstein – με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας.

Τα δυο αυτά χρόνια έμελλε να αλλάξουν την ιστορία της Ρευματολογίας, κι όχι μόνο.  Κι όπως όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις της Ιατρικής, έτσι κι η χημική ένωση Ε, έχει κατηγορηθεί για τα πάντα, κάποιες φορές δίκαια, τις περισσότερες όμως εντελώς άδικα.  Δίκαια, γιατί η μακροχρόνια χρήση της έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.  Άδικα, γιατί η χημική ένωση Ε είναι η κορτιζόνη, κι η κορτιζόνη σε όλες της τις παραλλαγές σώζει ζωές καθημερινά, κι όχι μόνο. 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας Laurent Kodjikian, μια καινοτόμος παραλλαγή της σώζει την όραση πολλών ασθενών με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.  Πρόκειται για ένα ένθεμα το οποίο ενίεται εντός του οφθαλμού και απελευθερώνει δεξαμεθαζόνη για ένα διάστημα 4-6 μηνών. Με βάση τα δεδομένα που παρουσίασε στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς στην Αθήνα, η εφαρμογή του ενθέματος δεξαμεθαζόνης είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική σε μια μεγάλη κλινική σειρά ασθενών με μακροχρόνια παρακολούθηση. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν στην καθημερινή κλινική πράξη τα αντίστοιχα των πολυκεντρικών μελετών έγκρισης της συγκεκριμένης πλατφόρμας και διευρύνουν τη βεντάλια των θεραπευτικών επιλογών που έχουμε διαθέσιμες για την καταπολέμηση μια πάθησης που βρίσκεται στα πρόθυρα της πανδημίας. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι άλλωστε η πιο συχνή αιτία απώλειας όρασης των διαβητικών ασθενών και αφορά περίπου το 1/3 των ασθενών που ζουν με διαβήτη για 15 χρόνια ή περισσότερο.

Και κάπως έτσι, η ιστορία της χημικής ένωσης Ε – που κάπου κάπου φέρνει και σε μυθιστορία – συνεχίζει να γράφεται 70 χρόνια μετά.  Και θα συνεχίσει να γράφεται.  

 

Αλέξανδρος Χαρώνης, MD, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Τμήμα Αμφιβληστροειδούς, Ιατρικό Κέντρο Οφθαλμολογίας Athens Vision

Περισσότερα στη κατηγορία Υγεία
Η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19.

Close