Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ.  Αρχαίος Έλληνας ιστορικός

Νέο κέντρο επισκεπτών στο Butrint National Park της Αλβανίας από Kengo Kuma

25 Μαΐου, 2023

Ως ευκαιρία για νέες συνδέσεις των τοπικών κοινοτήτων και των αναμενόμενων επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου βλέπει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates (ΚΚΑΑ) την πρόκριση της δικής του πρότασης για το νέο κέντρο επισκεπτών στο χαρακτηρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Butrint National Park (σ.σ. Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού) στην Αλβανία.

Θα περιλαμβάνει δύο κέντρα: το πρώτο, στην κορυφή, θα λειτουργεί ως μια «πύλη στο βουνό», καλωσορίζοντας το κοινό και συνδέοντάς το με το πλέον φυσικό κομμάτι της τοποθεσίας. Το δεύτερο θα ξεδιπλώνεται ως «πύλη στον αρχαιολογικό χώρο», συνδέοντας το αγκυροβόλιο στη Λίμνη Μπούτριντ με το αγκυροβόλιο στο Κανάλι Βιβάρι για να δημιουργήσει μια πλατεία όπου θα συναντώνται οι ντόπιοι με τους επισκέπτες. Η προσέγγιση του τοπίου από το γραφείο αντιμετωπίζει το σύνολο του χώρου ως αρχαιολογικό πάρκο. «Όλα όσα χτίστηκαν στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική στιβάδα της ιστορίας της περιοχής. Η πρότασή μας θέλει να τιμήσει το παλίμψηστο της τοποθεσίας»