Δεν μισώ κανέναν εκτός από τον Χίτλερ, και αυτό για επαγγελματικούς λόγους. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Νεάπολη-Συκεών:Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δίνουν άλλο …χρώμα στην περιοχή

2 Οκτωβρίου, 2024

Ταξίδεψαν από την άλλη άκρη του κόσμου για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να πιάσουν τα σπρέι. Επί τρεις ημέρες θα καταθέτουν την έμπνευσή τους σε καμβάδες από …μπετόν, μεταμορφώνοντας μια ολόκληρη περιοχή. Καλλιτέχνες από Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, αλλά και Κίνα, Εκουαδόρ, Περού και κάθε γωνιά του κόσμου, δίνουν ραντεβού στην περιοχή Στρεμπενιώτη για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Γκράφιτι.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος Νεάπολης – Συκεών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, προσφέροντας στους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για …μεταμόρφωση ένα σχολείο, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κι ένα ανοιχτό θέατρο, σε μία τριήμερη γιορτή, ανοιχτή για το κοινό.

«Ο κόσμος θα μπορεί να δει και να γνωρίσει τους καλλιτέχνες, να δει τη διαφορετική τεχνική του καθενός, τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα σπρέι, αλλά και τους κανόνες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της χρήσης τους», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος, που αποτελεί την ψυχή του φεστιβάλ. «Είναι ένα διεθνές φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο και τα δικαιώματα για την Ελλάδα τα έχω εγώ», εξηγεί ο κ. Ευαγγελόπουλος, που είναι δημότης Συκεών και εργάζεται στο προσωπικό του εργαστήριο αγιογραφίας. Με την τέχνη του γκράφιτι ασχολείται από το 1997, ενώ το βιογραφικό του είναι γεμάτο από συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, διαγωνισμούς και προσωπικές εκθέσεις σε γκαλερί. Όπως λέει ο ίδιος «το γκράφιτι είναι ένας τρόπος έκφρασης της καλλιτεχνικής ανησυχίας που μπορεί να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους στην τέχνη, αλλά και να περάσει πιο εύκολα οπτικά κάποια μηνύματα στο ευρύ κοινό».

Το φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και έχει ένα κοινό θέμα. «Το παγκόσμιο θέμα του φεστιβάλ φέτος είναι το “educate to elevate”, αλλά ο κάθε καλλιτέχνης έχει το ελεύθερο να δημιουργήσει ό,τι θέλει αυτός», εξηγεί ο κ. Ευαγγελόπουλος και αποκαλύπτει ότι οι καλλιτέχνες που θα εργαστούν στο Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο Νεάπολης, θα κάνουν φιγούρες Ελλήνων ηθοποιών. Στα υπόλοιπα έργα θα κυριαρχήσουν οι φιγούρες ή πιο περίπλοκα, πειραματικά σχέδια, που πάντως θα έχουν πολλή τεχνική και χρώμα.

Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών πάνω από 50 καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να χρωματίσουν την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να δει από κοντά και να μάθει περισσότερα για αυτό το είδος τέχνης. Επιπλέον τέσσερις Dj θα δίνουν …ρυθμό στη διαδικασία, τα μικρά παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε graffiti workshop, ενώ έχει προγραμματιστεί και διαγωνισμός καλύτερης υπογραφής. Επίσης, στο χώρο θα υπάρχει αναψυκτήριο για τους επισκέπτες και περίπτερο με ρούχα και σχέδια προς πώληση.

Τα σπρέι και τα υπόλοιπα υλικά θα διατεθούν στους καλλιτέχνες δωρεάν κατόπιν χορηγίας, ενώ ο δήμος έχει ήδη κάνει προεργασία, με μια σημαντική συντήρηση στους τοίχους που θα εργαστούν οι καλλιτέχνες.

Β. Καζ.