Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Thomas Sowell, Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής

Νέα εποχή στις Ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις

Της Γεωργίας Καρούντζου, Διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI Ελλάδας

 

Η Ελλάδα και η Ιαπωνία με κυριότερο χαρακτηριστικό τη μακραίωνη πολιτισμική τους Ιστορία μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς στον τομέα της οικονομίας με χαρακτηριστικό τον κλάδο της Ναυτιλίας, με περισσότερα από 70 χρόνια κοινής πλεύσης. Έχει ιδιαίτερη σημασία η προώθηση του διαλόγου για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον οικονομικό- επενδυτικό τομέα, γεγονός που επισφράγισε και η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο.

Στη βάση αυτή και με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρείας μας, Japan Tobacco International στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διοργανώσαμε παράλληλη εκδήλωση με θέμα τη διερεύνηση των προοπτικών για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας (“ Building a Stronger Future: Exploring the Prospects for Greek Japanese Economic Cooperation”).

Η πρωτοβουλία μας έθεσε τις βάσεις για την αναβάθμιση της συζήτησης με ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε νέους τομείς δραστηριοτήτων που μπορούν να οδηγήσουν τις σχέσεις των Ελλάδας Ιαπωνίας σε νέα εποχή. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς που εστιάζεται το ενδιαφέρον είναι:

η ενέργεια και οι ΑΠΕ

η εκπαίδευση

η Βιομηχανία

η τεχνολογία

και ο τουρισμός

 

Όλοι οι εκπρόσωποι της Πολιτικής, επιχειρηματικής και διπλωματικής κοινότητας συμφώνησαν ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο επενδυτικό εταίρο, με θετική αναπτυξιακή δυναμική ενώ τόνισαν τα κοινά σημεία αξιών και παραδόσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πλέον οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να «πυκνώσουν» και οι κοινές αναπτυξιακές προσπάθειες και στις οικονομίες των δύο χωρών.

 

Η JTI, μετρά 42 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και αποτελεί έναν σταθερό συνομιλητή και ένα επιτυχημένο παράδειγμα ιαπωνικής επένδυσης στην Ελλάδα με τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ στη Ξάνθη και την παράλληλη αύξηση της παραγωγικής και εξαγωγικής του δυνατότητας. Στη JTI πιστεύουμε ότι οι Ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις αναβαθμίζονται μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Τόκιο και ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί και από τις δυο πλευρές με στόχο τα απτά και μακράς πνοής επενδυτικά αποτελέσματα. Στην εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, παρουσία του Ιάπωνα Πρέσβη στην Αθήνα κ. Yasunori Nakayama, συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου, όπως ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κος Κώστας Φραγκογιάννης, ο κος Shingo Ogawa εκπρόσωπος της Mitsubishi Corporation στην Ελλάδα και η κα Miyuki Ide, Co-COO & Head of Business Support and Advisory της NTT Data EMEAL, μια εταιρία αναβαθμισμένων ΙΤ υπηρεσιών που ξεκινά τη δραστηριότητά της στη χώρα μας.