Όταν νίπτει κανείς τας χείρας του σε μια σύγκρουση μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων, δε σημαίνει ότι μένει ουδέτερος, σημαίνει ότι παίρνει το μέρος των ισχυρών. Paulo Freire, 1924-1997, Βραζιλιάνος παιδαγωγός

Νέα Αριστερά: Καμία συζήτηση για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ

«Από το συνέδριο του ygeiamou.gr ο πρωθυπουργός της διάλυσης και της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσοκομείων μίλησε για βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά και σχολιάζει: «Για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη αυτό σημαίνει αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Η εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική κυβερνητική κατεύθυνση, το έχουμε ήδη δει να συμβαίνει σε περιπτώσεις όπως τα απογευματινά χειρουργεία, την παραχώρηση υποδομών του ΕΣΥ σε ιδιώτες».

Όσον αφορά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μίλησε για την αξιοποίηση του AI στην υγεία, η Νέα Αριστερά τονίζει πως «πράγματι, ένα ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ οφείλει να αξιοποιεί την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και κάθε τι που αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τη δουλειά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς». Ωστόσο, επισημαίνει πως «το ΑΙ στο ΕΣΥ έχει μια κρίσιμη προϋπόθεση την οποία σκοπίμως παραβλέπει ο πρωθυπουργός: Γενναία ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό». «Ένα δημόσιο σύστημα υγείας με 9.000 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς σε σχέση με το 2019, με νοσοκομεία που δεν μπορούν να καλύψουν εφημερίες όπως είδαμε πρόσφατα στο Γ.Γεννηματάς, πώς αλήθεια θα ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη;», διερωτάται η Νέα Αριστερά.

«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ανακοπή του brain drain. Με ποιο σχέδιο; Πώς θα επιστρέψουν στη χώρα οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό όταν αντί για γενναία κίνητρα στελέχωσης του ΕΣΥ, το κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση είναι η επαγγελματική εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού μέσω της παράλληλης υπερεργασίας στον ιδιωτικό τομέα;», συνεχίζει η εν λόγω ανακοίνωση και καταλήγει:

«Καμία συζήτηση για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν θέτει ως κεντρική προτεραιότητα τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ. Με αύξηση των δαπανών για την υγεία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, άμεση δρομολόγηση 20.000 προσλήψεων, διπλασιασμό των αποδοχών του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας».