Δεν υπάρχει τίποτα δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα - Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ν. Παππάς: Δεν υπάρχει αναπτυξιακό θαύμα, υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες για τους πολλούς και χρυσές ευκαιρίες για τους λίγους

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «που δεν απαντά στα μηνύματα κινδύνου που εκπέμπουν οι ΟΤΑ για τα οικονομικά τους προβλήματα».

«Δεν υπάρχει αναπτυξιακό θαύμα, υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες για τους πολλούς και χρυσές ευκαιρίες για τους λίγους», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αρκεί ο δείκτης της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ» για να καταλάβει κανείς ότι «τα μεγέθη της οικονομικής “ανάπτυξης” αφορούν λίγους».

Ο κ. Παππάς σχολίασε ότι δεν περίμενε να έρθει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή και πως όποτε έρχεται εκφωνεί έναν λόγο και αναχωρεί προτού ακούσει την αντιπολίτευση. Με αφορμή το τελευταίο εβδομαδιαίο σημείωμα του πρωθυπουργού στο Facebook, ανέφερε ότι υπερηφανεύεται για τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, όμως «το λιμάνι του Ηρακλείου πουλήθηκε για μισό καράβι», ότι το 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δόθηκε σε τίμημα που ισούται με τα έσοδα που θα είχε το Δημόσιο σε πέντε χρόνια. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «πανηγυρίζει ότι έφερε από ιδιωτικοποιήσεις παραπάνω από 7 δισ. στα ταμεία, ακριβώς για να έχει την ευκαιρία να δώσει 15 δισ. απευθείας αναθέσεις, διότι αυτό είναι το δίδυμο των επιλογών που σας χαρακτηρίζει: ιδιωτικοποιήσεις και απευθείας αναθέσεις». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δρομολογήσει την μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα «και να μη σας προκαλεί έκπληξη ότι οι επενδύσεις που γίνονται χαρακτηρίζονται κατά μέγιστο βαθμό από αγορές ακινήτων και μεταφορά ιδιοκτησίας σε τίτλους». Για τις αντιδράσεις βουλευτών τη ΝΔ σχολίασε πως «αν οι φωνασκούντες συντηρητικοί βουλευτές έχουν πάρει απόφαση να διαχωρίζουν την θέση τους από την κυβερνητική πολιτική, δεν έχουν παρά να προστρέξουν να ψηφίσουν μαζί μας, πχ την τροπολογία για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών ή να δηλώσουν ότι παύουν πλέον να στηρίζουν με την ανοχή τους και την θετική τους ψήφο αυτή την κυβέρνηση».

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «τα μεγέθη της οικονομικής “ανάπτυξης” αφορούν λίγους» και πως για να το καταλάβει κανείς αυτό, «αρκεί ο δείκτης της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ». Πρόσθεσε δε, ότι η πρόβλεψη για την αύξηση της απασχόλησης είναι αναιμική και πως η κυβέρνηση έχει πέσει έξω και στις προβλέψεις για άνοδο των επενδύσεων για το 2023 και για το 2024 και ότι «η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ σε επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ». Σχολίασε ότι πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν αναζητήσει δημοσιονομικό χώρο, όχι όμως η Ελλάδα, η οποία «είναι προσανατολισμένη με θρησκευτικούς όρους σε μία πολιτική που παράγει υπερκέρδη και πλεονάσματα».

Με αφορμή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είπε ότι «θα ακούσουμε πολλές ιστορίες αναπτυξιακής φαντασίας μέχρι να κλείσει το έτος», όμως «δεν υπάρχει αναπτυξιακό θαύμα, υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες για τους πολλούς και χρυσές ευκαιρίες για τους λίγους». Ο κ. Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη φορολογία, λέγοντας ότι προβλέπεται να υπάρξουν 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω φόροι: 1,5 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ και 1 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από φόρο εισοδημάτων.

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ανέφερε ότι «ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στο Αιγαίο και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτά θα τα θέσει στο τραπέζι», για να τονίσει: «Ποια είναι τα ζητήματα; Είναι ή δεν είναι η ελληνική θέση ότι υπάρχει μία και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ». Πρόσθεσε ότι «ακούσαμε μία συνέντευξη του ΥΠΕΞ», για να ρωτήσει: «Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ολοκληρωμένη ή είναι ημιτελής; Πάρα πολύ απλό ερώτημα. Αν έχει ολοκληρωθεί, έχετε διαπράξει ολίσθημα. Χρειάζεται και εκεί μία διευκρίνιση». Επιπλέον, ο κ. Παππάς είπε ότι «ακούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία τα περί παράθυρου ευκαιρίας για το Κυπριακό, τη στιγμή που ο Ερντογάν βγαίνει στη συνέλευση του ΟΗΕ και αξιώνει την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Που είναι το παράθυρο ευκαιρίας;».

Τέλος, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει απερίφραστα τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, πλήττουν νοσοκομεία και υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου συμπεριλαμβανομένης και της Βηρυτού, με θύματα δεκάδες άμαχους καθώς και υγειονομικούς, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο ΠΟΥ. Καταδικάζουμε βεβαίως και τον βομβαρδισμό του Τελ Αβίβ από το Ιράν». Ο κ. Παππάς είπε ότι «η χώρα θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί, να είναι παράγοντας σταθερότητας, αλλά δυστυχώς, κύριοι της ΝΔ, επιλέξατε άλλη ρότα από τη ρότα που είχε χαράξει η δική μας διακυβέρνηση -της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχε καταστήσει την χώρα μας πρωταγωνίστρια- και περάσατε στο δόγμα του δεδομένου συμμάχου».

Καταληκτικά ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, «την κλιματική κρίση, την δημογραφική κρίση και τα προεόρτια μίας νέας οικονομικής κρίσης» και πως «η συντηρητική παράταξη αυτές τις κρίσεις δεν μπορεί να τις επιλύσει προς όφελος του λαού, τις πολλαπλασιάζει και τις βαθαίνει με τις επιλογές της». Αντίθετα, υποστήριξε ότι «απάντηση είναι μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή η οποία θα γίνει μόνο με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ». «Θα είμαστε εδώ παρόντες και σήμερα και αύριο», πρόσθεσε.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ