Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου. Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

Ν. Παπαδάκης: «Οι πολίτες της Περιφέρειας μπορούν να αναδείξουν ανιδιοτελείς εκπροσώπους απ’ ολόκληρο το δημοκρατικό φάσμα»

22 Μαΐου, 2019

Τριάντα χρόνια κλείνουν αυτές τις μέρες από την πρώτη αυτοτελή εκλογική συμμετοχή της Πολιτικής Οικολογίας και της Πράσινης Πολιτικής στην Ελλάδα (ευρωεκλογές Ιουνίου 1989). Άλλα τόσα κλείνουν από την πρώτη είσοδο εκπροσώπων της στο ελληνικό κοινοβούλιο (εθνικές εκλογές Νοεμβρίου ’89). Τρεις δεκαετίες αργότερα, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που ενεργοποίησαν και εξέλιξαν τον Λόγο και την Πράξη της Πολιτικής Οικολογίας μέχρι σήμερα είναι πιο οξυμένα από ποτέ.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα, στην πιο σκληρή δοκιμασία της Ελλάδας κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, καθιστά πρόκληση τη λαϊκή συμμετοχή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κάθε πολιτικό στίβο. Και βέβαια σ’ αυτόν της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι συγκροτήσαμε την παράταξή μας «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια», που υποστηρίζεται από το «Πράσινο Κίνημα» διέπεται από τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και κατέρχεται στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής με τον υπογράφοντα ως υποψήφιο Περιφερειάρχη.
Το εκλογικό σύστημα προσφέρει νέες δυνατότητες στην κοινωνία. Τώρα μπορεί να ακουσθεί ο δικός της λόγος. Οι πολίτες της Περιφέρειας μπορούν να αναδείξουν ανιδιοτελείς και θεληματικούς εκπροσώπους απ’ ολόκληρο το δημοκρατικό φάσμα. Μπορούν να αξιοποιήσουν τις διαφορετικές πολιτικές, τη σύγκρουσή τους αλλά και μια κουλτούρα συνεργασιών η οποία εισάγεται. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες του λεκανοπεδίου να μας ψηφίσουν, να στηρίξουν την «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια». Καλούμε όμως όσους και όσες συμφωνούν με τις θέσεις μας να πυκνώσουν τις γραμμές μας και μετά από τις κάλπες.
Στο «Πράσινο Κίνημα» η ισοτιμία των μελών και η εσωτερική δημοκρατική διαδικασία είναι θεμελιακές αρχές καταστατικά κατοχυρωμένες. Τα μέλη μας μπορούν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των θέσεων του Κινήματος, μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.
Δράσεις για την Περιφέρεια Αττικής 
Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση για δράση στην Περιφέρεια Αττικής αμέσως μετά τις κάλπες και ενόσω έχει αρχίσει η λεγόμενη αντιπυρική περίοδος:
Πρέπει αμέσως να καταγραφούν οι πραγματικές δυνατότητες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – να αποτρέπει καταστροφές, να αντιμετωπίζει τις συνέπειες ακραίων φυσικών φαινομένων και κακόβουλων ενεργειών. Πρέπει να καλυφθούν αμέσως τα κενά του σε μέσα και προσωπικό.
Πρέπει αμέσως να επικαιροποιηθεί ο κατάλογος περιοχών της Αττικής υψηλού κινδύνου, να ιεραρχηθούν αναλόγως οι προτεραιότητες των μηχανισμών προστασίας και να διορθωθούν τα σχέδια προστασίας.
Πρέπει η Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών να ολοκληρώσουν έναν σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, για να αποφευχθούν εφ’ εξής τα κενά ή οι αλληλοεπικαλύψεις που παρατηρήσαμε κατά τη δράση τους στη Μάνδρα και στο Μάτι.
Η «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» θεωρεί πως πρέπει να επιταχυνθούν ως απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας μέσα στο φθινόπωρο η έγκριση των σχεδίων για τη στήριξη των πληγέντων απ’ τις προαναφερόμενες καταστροφές και η εκταμίευση των πόρων για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.
Η διαχείρηση των κονδυλίων 
Σε ό,τι αφορά τη διαχείρηση των κονδυλίων από την ΕΕ για πολιτικές οικονομικής/κοινωνικής συνοχής και για το περιβάλλον από τη νέα διοίκηση στην Περιφέρεια:
Πρέπει να προταχθούν τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, τα γνωστά ΠΕΠ, τα σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σε ομάδες αδύναμων ανθρώπων, με την επαγγελματική απασχόλησή τους και με την κοινωνική ένταξή τους.
Εμείς, η «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα στις αστικές περιοχές της Αττικής και οι «ξεχασμένες» δυνατότητές τους να αναπτυχθούν. Θέλουμε να προωθήσουμε τη χρηματοδότηση καινοτομικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη χρήση τεχνολογικών πόρων ειδικά από νέους ανθρώπους.
Θα εργασθούμε ώστε η Περιφέρεια να επιτύχει σε βάθος χρόνου – αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των εντεινόμενων φαινομένων που οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, για την καθιέρωση πιο καθαρών μορφών ενέργειας και για την εξοικονόμηση πόρων μέσω των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης περιοχών.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται θεωρητικά αλλά η πραγματικότητα αναδεικνύει το αντίθετο. Έχει ιδιαίτερη σημασία η δημόσια συζήτηση γι’ αυτά. Η γνώση για τα πράγματα, η υπεύθυνη πολιτική και η σοβαρή εφαρμογή σχεδίων λ.χ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, για τα σκουπίδια, για την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, για τον απεγκλωβισμό των ρεμάτων και την ποιότητα του νερού μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Αττικής.
Μ’ αυτή τη λογική οδεύουμε προς την κάλπη. Ως “ Αττική – Πράσινη Περιφέρεια” θέλουμε να διαμορφωθούν συσχετισμοί στην Περιφέρεια τέτοιοι που θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η λειτουργία της και να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα…να “ ανοίξει” ο δρόμος για την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιώσιμη ευημερία των πολιτών της…των μισών κατοίκων τής Ελλάδας…

Read previous post:
Οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά από κάθε καταδρομική επίθεση δεν έχουν κάθετη καταδίκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να έλκονται από τις βάρβαρες συμπεριφορές του Ρουβίκωνα, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του OPEN TV...

Close