Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας. Γιώργος Κατσιφάρας, 1935-2012, Έλληνας πολιτικός

Ν. Κοτζιάς: «Ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με τη Μολδαβία»

12 Οκτώβριος, 2018

Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας, ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και κοινών σχεδιασμών στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος δρομολόγησε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Μολδαβό ομόλογό του Τουντόρ Ουλιανόβσκι. Ο Ν. Κοτζιάς, εξήγησε στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων προς τον Τύπο – μετά από την κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών – το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεών της με τη Μολδαβία, αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων της Μολδαβίας με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για την οποία, όπως σημαίωσε, θα συμβάλλει ενεργά.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να αναπτύξουν ενεργά τη διμερή συνεργασία αλλά και τη συνεργασία των άλλων κ/μ της ΕΕ με τη Μολδαβία, ώστε να ξεπεραστούν υπάρχουσες δυσκολίες και προκαταλήψεις, όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς.

«Εμείς θέλουμε τη Μολδαβία μαζί μας και όχι απέναντι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να περιορίζει τον εαυτό της σε αυστηρότητες ή σε μέτρα καταστολής» αλλά «να οραματίζεται μαζί με τους άλλους λαούς και τις χώρες, που ακόμα είναι απ’ έξω». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «τον Δεκέμβριο του 2018 να γίνει η 4η, η επόμενη μικτή διυπουργική επιτροπή» ώστε να διερευνηθούν οι τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσων. «Είναι κοινό συμφέρον μας, θα είμαστε και οι δυο μας κερδισμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Παράλληλα, συζητήκε η ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο διπλωματικών Ακαδημιών, αλλά και η δυνατότητα μίας ιδιαίτερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο διευθύνσεις των ΥΠΕΞ που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα. Έμφαση δοθηκε και στην σύσταση ελληνικών επίτιμων προξενικών αρχών στη Μολδαβία.

Read previous post:
Σε δίκη για «στημένους αγώνες» παραπέμπεται ο Β. Μαρινάκης

Σε δίκη για τα αδικήματα της αλλοίωσης αποτελέσματος (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα) παραπέμπεται ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός,...

Close