Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν. Jean-Paul Sartre, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος

Ν. Καραθανασόπουλος: «Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα εξυπηρετήσει μόνο τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων»

28 Ιουλίου, 2021

Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερφοδοφορίας των ευρω-ενωσιακών μονοπωλίων για να ανταπεξέλθουν στην καπιταλιστική κρίση, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, των δύο συμβάσεων για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι τα χρήματα του ταμείου θα εκταμιευθούν στα κράτη μέλη, εφόσον εκπληρωθούν μια σειρά από προαπαιτούμενα, «οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και στην αγορά εργασίας, όπως αυτές που περιελήφθησαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», «γιατί η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης είναι ο κύριος όρος θωράκισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων».

   Τον ίδιο σκοπό, όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο για το «τζογάρισμα των χρημάτων των ασφαλισμένων στις χρηματαγορές» ή και το νομοσχέδιο για την Παιδεία που «διαμορφώνει συνθήκες εκπαιδευτικού μεσαίωνα, με ταξική διαστρωμάτωση στα σχολεία» για την παραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού με χαμηλές δεξιότητες.

   «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά. Πάει μαζί με το πανευρωπαϊκό μνημόνιο», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα χρήματα του Ταμείου θα τα πληρώσουν οι λαοί της ΕΕ, και ο ελληνικός λαός, με την αύξηση της φορολογίας, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων στα φορολογικά έσοδα, με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Όπως δε προειδοποίησε, αυτή η «ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δεν θα έχει οφέλη για όλους, αλλά είναι φανερό ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι άδικη, θα είναι και αβέβαιη, θα είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

   «Ο σχεδιασμός στο ‘Ελλάδα 2.0’ δεν είναι άλλος από τον σχεδιασμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και όχι μόνο, για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδιασμών τους και ταυτόχρονα για τη δημιουργία μιας σειράς υποδομών, από το κράτος, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίθετα, υποδομές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.  

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ