Σε όλες τις εποχές, η πολιτική ήταν η τέχνη του παραλόγου. Stefan Zweig, 1881-1942, Αυστριακός συγγραφέας

Ν. Βούτσης: Λανθασμένη η πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

25 Φεβρουαρίου, 2020

Για «εντελώς λανθασμένη στρατηγική και πολιτική» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε νησιά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσεις του, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βούτσης, επεσήμανε, ότι και από τον «ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ και από όλες τις πλευρές διεθνώς και στην Ελλάδα, έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα της άμεσης μετεγκατάστασης είκοσι χιλιάδων, κατ’ αρχήν, προσφύγων και μεταναστών στον ηπειρωτικό κορμό, όπως ήταν και ο σχεδιασμός από μήνες» και συνέχισε: «Ο εγκλωβισμός στα νησιά και μάλιστα σε κλειστές δομές είναι μια καταδίκη και για τους νησιώτες και για αυτούς που έφυγαν από τον πόλεμο, αναζητώντας στην Ευρώπη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους».

Ο κ. Βούτσης, υποστήριξε, ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε αυτό το «μείζον θέμα» μπορεί να δρομολογήσουν αρνητικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες «για τις ζωές και των νησιωτών μας, αλλά και αυτών των ανθρώπων» και πρόσθεσε: «Είναι μια εντελώς λάθος στρατηγική και εντελώς έξω από όλες τις αναλύσεις και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει η χώρα μας».

 

Τοποθετήσεις Ν. Βούτση, Ν. Ηλιόπουλου σε εκδήλωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Μιλώντας, σε εκδήλωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, σε αίθουσα της ΕΔΟΘ, ο κ. Βούτσης επεσήμανε, ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ενόψει του 2ου συνεδρίου της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 5-8 Μαρτίου στην Αθήνα, το οποίο προηγείται του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο και πρόσθεσε:

«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, θεωρώ και προσφορά στην πολιτική ζωή του τόπου, για ένα μεγάλο άνοιγμα, δημοκρατικό, μαζικό… Η νεολαία σε αυτή την υπόθεση έχει να δώσει πάρα πολλά, με τη δική της ταυτότητα και το δικό της μέλλον».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι η σημερινή νεολαία έζησε την κυβερνώσα Αριστερά σε αντίξοες συνθήκες, καθώς και την πολυετή οικονομική κρίση της χώρας, αλλά επίσης βιώνει και σήμερα τη «γενικευμένη ανασφάλεια» για το μέλλον της, τις ανισότητες, μαζί και με άλλα προβλήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής.

«Αν θεωρήσουμε ότι η νεολαία, υπό προϋποθέσεις, βρίσκεται σε αντίθεση με αυτήν την αδυναμία του μηχανισμού ένταξης της στην κοινωνία, τότε αυτό γεννάει δυνατότητες να είναι η νεολαία μια αυτόνομη δύναμη κοινωνικής αλλαγής. Να μην είναι απλώς εφεδρεία, αλλά να είναι συμμετέχουσα πολιτικά, μαζί και με άλλες δυνάμεις, μια κοινωνική δύναμη αλλαγής» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Το θέμα του πολιτισμού, το θέμα των δικαιωμάτων, τα ζητήματα αλληλεγγύης συλλογικότητας είναι μια σειρά θεμάτων, που μορφοποιούν μια ταυτότητα, μιας νεολαίας που αντιστέκεται και έχει μια μη βίαιη, ανυπακοή όμως, απέναντι σε αυτό που ζούμε, απέναντι σε μια ιδεολογία ατομικισμού, αρνητικών στερεοτύπων».

Ο τελευταίος γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ και πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε, επίσης, στην εμπειρία των αγώνων, από το 2001 με τα πανευρωπαϊκά κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και από το 2007-8 με τις μαθητικές καταλήψεις που έγιναν αφορμή να ακυρωθεί το τότε νομοσχέδιο για την παιδεία, για να επισημάνει τη σημασία των κοινωνικών αγώνων στη διαμόρφωση των συσχετισμών και πρόσθεσε :

«Το κεντρικό ερώτημα είναι: πώς η γενιά της κρίσης δε θα γίνει μια χαμένη γενιά. Θεωρώ ότι να καταφέρουμε σήμερα να φτιάξουμε ένα σχέδιο και να βάλουμε μια πολιτική πρακτική που θα ανατρέψει το σχέδιο της χαμένης γενιάς είναι το πιο κρίσιμο» είπε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε: «Η φράση – κλειδί μέσα στην κρίση ήταν «να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα, γιατί ζούμε πάνω από τις δυνατότητες μας». Αυτό δεν ήταν απλά οικονομικό. Ήταν, επίσης, υπόδειξη να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα όνειρα, λιγότερη αλληλεγγύη, λιγότερη αξιοπρέπεια. Οτιδήποτε σπάει αυτό το «λιγότερα» είναι ένας κρίκος μιας διαφορετικής αφήγησης».

«Αυτό που χρειαζόμαστε και από το επόμενο συνέδριο σας, δεν είναι απλώς ένα σχέδιο για το αύριο, είναι ένας τρόπος να κάνουμε πολιτική, ένας νέος τρόπος να κερδίσουμε το αύριο» πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε : «Να μπορέσετε να ξαναπείτε μια όμορφη ιστορία, για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σήμερα».

Τοποθετήθηκαν, επίσης, ο επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Φοίβος Τσικλιάς, ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παυλίδης.

Read previous post:
Πηγές Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: «Η Αικατερίνη Κελέση εμμένει στις καταθέσεις της για τους πολιτικούς που χρηματίστηκαν»

«Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου...

Close