Μερικές φορές εύχομαι οι άνθρωποι να έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην τήρηση του νόμου από όση δίνουν στην επιβολή του. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος

Μουσείο Γουλανδρή: Έλληνες εικαστικοί της Διασποράς στην Άνδρο, παιδική φαντασία στην Αθήνα

29 Ιουνίου, 2020

Διπλό άνοιγμα για τα μουσεία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην ‘Ανδρο και στην Αθήνα, με δύο εκθέσεις, αντίστοιχα, από 1η Ιουλίου, χωρίς εγκαίνια, όπως επιβάλουν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.

Το μουσείο της ‘Ανδρου, συνεχίζοντας τη σαραντάχρονη παράδοση αδιάλειπτης λειτουργίας του, αναβάλει, λόγω συνθηκών, την προγραμματισμένη γι’ αυτό το καλοκαίρι έκθεση του Γιώργου Ρόρρη και αντ’ αυτής βγάζει από τις μόνιμες συλλογές του έργα Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς: Chryssa, Takis, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, ‘Αλκης Πιερράκος, ‘Αρης Κουτρουλής, Lynda Benglis. Ονόματα-παρακαταθήκη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, που είτε εκ καταγωγής ανήκουν στην ελληνική διασπορά, είτε αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους μετά τον Β΄ Πόλεμο και τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ιδίως του ’50 και ’60.

«Σχεδιάζοντας την έκθεση υπό συνθήκες πανδημίας, δεν υπήρχε χρόνος για δάνεια και μεταφορές και είναι σαφές ότι λείπουν πολλά ονόματα σπουδαίων καλλιτεχνών Ελλήνων του εξωτερικού. Παρόλα αυτά, είναι μια έκθεση σημαντική, τους περισσότερους δημιουργούς τους έχω γνωρίσει, τους έχω ζήσει μέσα από συζητήσεις, είναι φίλοι μου» είπε σήμερα ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην παρουσίαση της έκθεσης «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» της ‘Ανδρου. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκθεση.

Στην Αθήνα, στο πρώτο υπόγειο του Μουσείου Γουλανδρή, στο Παγκράτι, τη σκυτάλη των εκθέσεων παίρνουν οι ζωγραφιές παιδιών από το διάστημα της καραντίνας. Τι καλύτερο από την «παιδική φαντασία, αντίδοτο στην απομόνωση» που ζωγράφισαν παιδιά και έφηβοι έως 15 χρόνων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ελεύθερα και με μπόλικη φαντασία. Για την ακρίβεια, είναι οι ζωγραφιές 252 παιδιών, που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση (open call) του μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στις μέρες της καραντίνας και όλες οι προτάσεις αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του μουσείου.

Νατ.Δ

Read previous post:
Στις 24 Ιουλίου ξεκινά το Abarth Rally Cup 2020

Στις 24 Ιουλίου ξεκινά το Abarth Rally Cup 2020 στη Ρώμη με τη σκυτάλη να παίρνουν στη συνέχεια τα ράλι...

Close