Ο φιλόσοφος είναι ένας τυφλός που ψάχνει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για μια μαύρη γάτα που δεν είναι εκεί. Ο θεολόγος είναι αυτός που τη βρίσκει. - H.L. Mencken, 1880-1956, Αμερικανός Αρθρογράφος

Μουντιάλ 2022; «Το Κατάρ δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας

24 Νοεμβρίου, 2022

 Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, υπερασπίστηκε σήμερα στο Κατάρ τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο πολιτικών και οικονομικών, αλλά και ατομικών, της ελευθερίας και της ένταξης όλων, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, και όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου.

 Ο Πορτογάλος Πρόεδρος, πριν παρακολουθήσει την πρεμιέρα των Ιβήρων στο Μουντιάλ με αντίπαλο την Γκάνα, στο Στάδιο 974 της Ντόχα, ήταν προσκεκλημένος σε συζήτηση με τον Γκανέζο ομόλογό του, Νάνα Ακούφο-Άντο, για την εκπαίδευση, μια πρωτοβουλία που διοργάνωσε το ίδρυμα “Education For All” μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα “O Jogo”.
 Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι για την εκπλήρωση του 4ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών -«πρόσβαση σε μια χωρίς αποκλεισμούς, ποιοτική και δίκαιη εκπαίδευση»- είναι απαραίτητη η «ελευθερία για όλους» και η «κοινωνική συνοχή». Η κοινωνική συνοχή συνεπάγεται την συμπερίληψη όλων και επίσης «μεταναστών, ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές ιδέες, ακόμη και με διαφορετικούς προσανατολισμούς – γνωρίζουμε ότι κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο σκέψης – αλλά ακόμη και σεξουαλικούς προσανατολισμούς» πρόσθεσε.
 Λίγο πριν μπει στο γήπεδο, τόνισε: «Είναι ένα πολύ δύσκολο Παγκόσμιο Κύπελλο, πολύ δύσκολο. Για πρώτη φορά γίνεται αυτή την εποχή, σε συνθήκες που είναι επίσης πολύ δύσκολες, σε μια χώρα που είναι όλα πολύ δύσκολα, από την κατασκευή γηπέδων μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα».
 
 Ερωτηθείς εάν ήταν λάθος να φιλοξενηθεί η διοργάνωση από το Κατάρ, ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απάντησε:
 «Νομίζω ότι το Κατάρ δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και, επίσης το θέμα της κατασκευής των γηπέδων και των υποδομών, εν ολίγοις, είναι πολύ συζητήσιμο, δεν είναι καν αμφισβητήσιμο, είναι απαράδεκτο, αλλά ας το ξεχάσουμε αυτό, τώρα ας επικεντρωθούμε στην ομάδα».

 Α. Βαζογιάννης