Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς. Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

Moody’s: επιδείνωση της ρευστότητας μέχρι νεωτέρας

8 Ιανουάριος, 2015

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναφέρει πως η επανεμφάνιση της φημολογίας περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ μειώνει την εμπιστοσύνη των καταθετών και περιορίζει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα, καθώς όπως επισημαίνεται, έχει αυξηθεί η εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει το διατραπεζικό δανεισμό. Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας χαρακτηρίζεται πιστωτικά αρνητική (credit negative).

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν την εφεδρεία του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ωστόσο ούτε ανεξάντλητη είναι ούτε να αξιοποιηθεί μπορεί δίχως την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Οι συντάκτες της έκθεσης υπενθυμίζουν επίσης πως όταν τον Ιούνιο του 2012 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα υποχώρησαν στα 150,6 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είχαν έκθεση 124,1 δισ. ευρώ στον ELA.

Ο οίκος προβλέπει προσωρινή επιδείνωση της ρευστότητας των τραπεζών μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ νέας κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης, καθώς και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία όπως σημειώνεται, τον Ιούνιο του 2014 αντιστοιχούσαν στο 34,1% των συνολικών δανείων του τραπεζικού συστήματος.

Η έκθεση αναφέρει τέλος πως η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αναστέλλει ακόμη την ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα, την κατανάλωση και τις ιδιωτικοποιήσεις, παράγοντες χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Read previous post:
Δημόσια συγγνώμη από την McDonald’s Japan

Η McDonald’s Japan αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους πελάτες της στην Ιαπωνία , καθώς όπως έγινε γνωστό τις...

Close