Ξέρω πολλούς που δεν μπορούσαν όταν έπρεπε, επειδή δεν το έκαναν όταν μπορούσαν. Francois Rabelais, 1484-1553, Γάλλος συγγραφέας

Μία από τις αρνητικές διαπιστώσεις της εποχής που διανύουμε είναι η απώλεια της κοινής λογικής.

30 Μαρτίου, 2023

 

Σε οποιοδήποτε επιστημονικό κλάδο και δη στο λειτούργημα της ιατρικής, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να αποτελεί προσωπικό κίνητρο η αναζήτηση της εξέλιξης του κάθε ιατρού και της μέγιστης δυνατής εξειδίκευσής του στον εκάστοτε ιατρικό κλάδο. Το αυτονόητο δηλαδή…
Η σημασία των μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδικεύσεων στην ιατρική, ειδικά στις μέρες μας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την απίστευτη ταχύτητα τεχνολογικών και ιατρικών εξελίξεων, θα έπρεπε να είναι αδιαμφισβήτητη. 
Ο κάθε επιστήμονας που σέβεται την ηθική και τον επαγγελματισμό του, παράλληλα με την ανάγκη -δέσμευσή του- να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς του, οφείλει να επιζητά τα μεταπτυχιακά ή αλλιώς Master(s) και γενικότερα κάθε μορφή εξειδίκευσης.
Αρμόδιοι λοιπόν ιατροί ανά κλάδο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αισθητική ιατρική, είναι αυτοί οι ιατροί που επιδιώκουν και λαμβάνουν εξειδίκευση από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και όχι όσοι απλά παρακολουθούν σεμινάρια δίχως μοριοδότηση… 
Το κεφάλαιο δε της μοριοδότησης, όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο αντίστοιχης εφαρμογής στη χώρα μας.
Στο σημείο αυτό να προσδιορίσουμε τι είναι αισθητική ιατρική: η αισθητική ιατρική δεν είναι ειδικότητα, δεν είναι δερματολογία, δεν είναι οφθαλμολογία, ούτε πλαστική χειρουργική, αλλά εξειδίκευση, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, που έχουν παρακολουθήσει εξειδικευμένα μαθήματα πάνω στον τομέα αυτό. 
Η εκάστοτε ειδικότητα του κάθε γιατρού δεν του δίνει αυτομάτως τη γνώση για να κάνει botox ή έγχυση υαλουρονικού. Από τη στιγμή που η αισθητική ιατρική είναι εξειδίκευση, χρειάζεται, ο κάθε γιατρός που θέλει να ασχοληθεί με  αυτήν, να έχει καταρτιστεί, όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ακαδημαϊκά.
Η ιατρική, εν ολίγοις, είναι η επιστήμη μας και προκειμένου να είμαστε όλοι μας ορθοί, σαφείς και ειλικρινείς, να αποσαφηνίσουμε τα εξής: 
Η ειδικότητα του κάθε ιατρού δεν έχει καμία σχέση με την εξειδίκευσή του. Η εξειδίκευση παρέχει στον ιατρό το γνωστικό “οπλοστάσιο” για νέες και καινοτόμες θεραπείες, κάτι που τον ξεχωρίζει και τον καθιστά ικανό να διατελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επάγγελμα-λειτούργημά του, όπως ορίζει και η ιατρική του υπόσταση…
Στον αντίποδα, δυστυχώς, υφίστανται ιατροί, οι οποίοι ασκούν άλογη κριτική, επιτίθενται με πάσα ευκαιρία κατά συναδέλφων τους, διότι δεν διαθέτουν την εξειδικευμένη γνώση, καταφεύγοντας με αυτό τον τρόπο σε ανούσιες και χαμηλού επιπέδου μεθόδους άρνησης του γεγονότος ότι μειονεκτούν γνωστικά.
Το φαινόμενο του επιεικώς εμμονικού “bullying” από ιατρούς που δεν έχουν μεταπτυχιακά πρέπει να παύσει. 
Το μόνο που πετυχαίνουν οι εν λόγω επιστήμονες είναι να εκτίθενται και να καταδεικνύουν την ανασφάλειά τους. Όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι εξ αυτών για το αντίθετο.
Η ιατρική είναι η ανθρωπιστική επιστήμη της διαρκούς εξέλιξης και προόδου, το μέσο που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε καλύτερες ημέρες. 
Οι όποιες εμπαθείς αναφορές, πράξεις και συμπεριφορές δεν ταιριάζουν στο χώρο μας και εν τέλει καταλήγουν να είναι γραφικές και “λίγες”…
Από την πλευρά της η πολιτεία οφείλει επιτακτικά να σταθεί στο ύψος της και να αναλάβει τις ευθύνες της, λειτουργώντας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πραγματοποιώντας τις ανάλογες πρακτικές.
Για να μην απολέσουμε τελείως και τη κοινή λογική μας…    

Τσιούμας Γ. Σωτήριος 
Χειρουργός οφθαλμίατρος Καθηγητής αισθητικής ιατρικής των Πανεπιστημίων Ιταλίας, Camerino /Torvergata