Η γοητεία της ιστορίας και το αινιγματικό της δίδαγμα είναι ότι από εποχή σε εποχή τίποτα δεν αλλάζει κι όμως τα πάντα είναι διαφορετικά. Aldous Huxley, 1894-1963, Άγγλος συγγραφέας

Μεταρρυθμίσεις ζητούν Fifpro-ευρωπαϊκές λίγκες

27 Οκτωβρίου, 2021

Η Fifpro (παγκόσμια ένωση παικτών) και η ένωση ευρωπαϊκών λιγκών, η οποία «συγκεντρώνει» περισσότερα από τριάντα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του ποδοσφαίρου, μετά το ατυχές εγχείρημα μιας ευρωπαϊκής Super League (ΕSL).

 «Το τρέχον σύστημα διακυβέρνησης δεν είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθει στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Fifpro, Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες. «Η λήψη μεγάλων, εποικοδομητικών αποφάσεων έχει γίνει πρακτικά αδύνατη. Είναι καιρός να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου».

 Στην εκδήλωση δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι της UEFA ή της ευρωπαϊκής ένωσης συλλόγων (ECA/ European Club Association). «Χρειαζόμασταν όλους να βρίσκονται στην αίθουσα γι΄ αυτές τις συζητήσεις και δυστυχώς δεν είναι εδώ», είπε ο Μπαέρ-Χόφμαν.

 Μέλη των λιγκών και των οργανισμών της ηπείρου διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη διαλόγου από τη FIFA σχετικά με την πρότασή της για ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, που υποκινήθηκε από τον διευθυντή ανάπτυξης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Αρσέν Βενγκέρ. «Η παρουσίαση του Βενγκέρ ήταν καθαρά ενημερωτική», δήλωσε ο Μπόμπι Μπαρνς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ένωσης Άγγλων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. «Είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Χρειάζεται οι σχετικές συζητήσεις να γίνονται πριν από την παρουσίαση του Βενγκέρ».

 Η έκκληση από τη Fifpro και τις ευρωπαϊκές λίγκες  ήρθε την ήμερα που οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από μια απειλή τύπου ESL. «Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλής, προσβάσιμος, χωρίς αποκλεισμούς και ίσος για όλους», δήλωσε ο Πολωνός Τομάζ Φρανκόφσκι, πρώην παίκτης και νυν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
 Η έκθεση αθλητικής πολιτικής της ΕΕ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της σε ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, λέγοντας ότι «οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να σέβονται την καθιερωμένη συχνότητα των μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων».
A. Bαζογιάννης