Οι πρίγκιπες και οι κυβερνήσεις είναι, μακράν, τα πιο επικίνδυνα στοιχεία σε μια κοινωνία. Niccolo Machiavelli, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

Μέρκελ: Να υπάρξει συμφωνία στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

27 Ιανουαρίου, 2020

Το Βερολίνο επιθυμεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε νωρίτερα σήμερα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, λίγο πριν από την συνάντησή της με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. 
Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι για γεωπολιτικούς λόγους είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν μια μέρα στην Ε.Ε. και τόνισε ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι υπέρ της προώθησης της διαδικασίας παρά εναντίον της. 
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Αλβανία, η Καγκελάριος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στον τομέα της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «δομικό στοιχείο» για το μέλλον της χώρας, ενώ μιλώντας και για τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι «οι δύο χώρες έχουν αποδώσει σημαντικά επιτεύγματα». 
Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στον φονικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία τον περασμένο Νοέμβριο, εκφράζοντας την ικανοποίησή της τόσο για την συνεργασία και την προθυμία που επέδειξαν η Ε.Ε. και οι χώρες της περιοχής όσο και για την διάσκεψη δωρητών που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Φεβρουάριο και στην οποία θα συμμετάσχει και η Γερμανία. 
Από την πλευρά του ο κ. Ράμα ευχαρίστησε κατ΄επανάληψη την γερμανική κυβέρνηση για την στήριξη και την αλληλεγγύη της, αλλά και τις γειτονικές της Αλβανίας χώρες για τη βοήθεια που προσέφεραν μετά τον σεισμό. Επισήμανε δε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας του και για αυτό η διάσκεψη δωρητών είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα έκανε λόγο για εξαιρετική στήριξη από το Βερολίνο και την Καγκελάριο προσωπικά.

Read previous post:
Υποβιβασμό, ΠΑΟΚ και Ξάνθης εισηγήθηκε η ΕΕΑ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με ψήφους 3-2.

Close