Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φύση είναι φίλος τους, σίγουρα δε χρειάζονται εχθρούς. - Kurt Vonnegut, 1922-2007, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Μεγάλη Δευτέρα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

5 Απριλίου, 2023

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με τη συναυλία In Memoriam, τη Μεγάλη Δευτέρα, σε ένα πρόγραμμα που εκφράζει μουσικά το πνεύμα περισυλλογής πριν την Ανάσταση.

Στη συναυλία της Μεγάλης Δευτέρας, 10 Απριλίου, το Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco (Νίκος Μάνδυλας-βιολί, Μαρίνα Χαραλαμπίδου-βιολί, Ενκέλα Κοκολάνη-βιόλα, Βάνια Παπαδημητρίου-βιολοντσέλο, Τάκης Καπογιάννης-κοντραμπάσο) συμπράττει με την υψίφωνο Σοφία Κυανίδου. Το πρόγραμμα «ανοίγει» με το σπαρακτικό Αντάτζιο του Αμερικανού Σάμιουελ Μπάρμπερ, ένα έργο που για πολλούς αποτελεί την ιδανική μουσική αποτύπωση του πένθους. Στη συνέχεια, θα ακουστεί το κατανυκτικό Stabat Mater του Λουίτζι Μποκερίνι, που αποτυπώνει τον θρήνο της Παναγίας για τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Την ίδια ημέρα, στις 19:00, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, θα υπάρξει δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικό τέχνης, Ιωάννα Αλεξανδρή, και τον αρχαιολόγο και προϊστάμενο Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου, Περιάνδρο Επιτροπάκη.

Νατ.Δ