Διαπίστωσα ότι είναι πιο εύκολο να πείθεις ένα πλήθος παρά ένα μεμονωμένο άνθρωπο - Μπενίτο Μουσολίνι

Μεγάλη αυτονομία και γρήγορη φόρτιση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των μπαταριών που χρησιμοποιούν τα Volkswagen ID

9 Ιουνίου, 2021

Μεγάλη αυτονομία και γρήγορη φόρτιση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των μπαταριών που χρησιμοποιούν τα μοντέλα Volkswagen ID. Οι μπαταρίες που κατασκευάζονται από το γκρουπ στο Braunschweig της Γερμανίας, παρέχουν υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης, μεγάλη αυτονομία, εξαιρετική ασφάλεια και γρήγορη φόρτιση.

Η γερμανική εταιρεία επενδύει 500 εκατ. ευρώ στη σουηδική Northvolt AB, θέλοντας να αυξήσει το ποσοστό της σε 20%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ετήσιας παραγωγής μπαταριών από 40 GWh σε 60 GWh.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των μπαταριών είναι ότι διαθέτουν ενεργειακή χωρητικότητα από 45 kWh έως 77 kWh, γεγονός που εξασφαλίζει αυτονομία στο ID.3 από 352 χιλιόμετρα με την μπαταρία των 45 kWh και έως 549 χιλιόμετρα με την μπαταρία των 77 kWh με μία μόνο φόρτιση. Για το ID.4 τα νούμερα είναι αντίστοιχα 346 χλμ. και 522 χλμ. ενώ για το πιο σπορ ID.4 GTX που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, η αυτονομία λόγω τετρακίνησης είναι 480χλμ.

Η χαμηλή τοποθέτηση των μπαταριών αποτελεί την ιδανική κατανομή βάρους. Το μήκος της μπαταρίας κυμαίνεται ανάλογα με την χωρητικότητα από 1,42 έως 1,82 μέτρα, το πλάτος είναι 1,45 μ. ενώ το ύψος 14 εκ., ενώ το βάρος ποικίλλει από 320 έως 500 κιλά. Ειδικοί αισθητήρες παρακολουθούν την τάση και τη θερμοκρασία, ρυθμίζεται αυτόματα η όποια απόκλιση στην χωρητικότητα των μεμονωμένων στοιχείων, ενώ σύστημα ασφαλειών στο πίσω μέρος απενεργοποιεί αμέσως το σύστημα σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι μπαταρίες των ID. φορτίζονται τόσο με εναλλασσόμενο (AC) όσο και συνεχές (DC) ηλεκτρικό ρεύμα. Σε οικιακό σταθμό έχουν δυνατότητα φόρτισης έως 11 kW, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας, ενώ σε σταθμό φόρτισης DC υψηλής ισχύος, η ταχύτητα φόρτισης ποικίλλει από 50 kW (μπαταρίες 45 kWh ή 52 kWh ) έως 125 kW (μπαταρία 77 kWh). Αυτό σημαίνει ότι η φόρτιση με συνεχές ρεύμα είναι ικανό να προσφέρει αυτονομία 320 χιλιομέτρων (WLTP) σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Από την άλλη ο χαρακτήρας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πρωταρχικά η φιλικότητα στο περιβάλλον. Στο τέλος της διάρκειας ζωής των μπαταριών, αυτές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε βοηθητικές υλοποιήσεις, όπως ευέλικτους σταθμούς γρήγορης φόρτισης ή να ανακυκλωθούν σχεδόν πλήρως.

Κ.Π.