Όποτε υπάρχουν στη μέση πολλά λεφτά, δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν. Agatha Christie, 1890-1976, Βρετανίδα συγγραφέας

Mediamixx Festival 2018: Συζήτηση για το μέλλον των ΜΜΕ και της διερευνητικής δημοσιογραφίας

21 Σεπτέμβριος, 2018

«Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι» και επίσης «πεθαίνει στην ψευδαίσθηση του φωτός, στην ψευδαίσθηση της ελευθερίας» τόνισαν οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι ΜΜΕ, σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον των ελεύθερων μέσων και της ερευνητικής δημοσιογραφίας» που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Mediamixx Festival 2018. 
Η συζήτηση ξεκίνησε με το σύνθημα «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι» που χρησιμοποίησε η εφημερίδα «Washington Post» όταν διερχόταν κρίση. Το σύνθημα οδήγησε σε αύξηση των συνδρομητών και της κυκλοφορίας της, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Mediamixx Festival, ‘Ασεν Γκριγκόροφ. 
«Στα ΜΜΕ ασκούνται πιέσεις από τους πολιτικούς, πιέσεις από τους διαφημιστές και από το κοινό, που είναι πολύ γενικός όρος, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην εποχή μας, καθώς ταιριάζει περισσότερο ο όρος «καταναλωτές»» ανέφερε ο κ. Γκριγκόροφ.  
Ο ανταποκριτής της DW στη Θεσσαλονίκη, Φλοριάν Σμιτζ, είπε ότι η ελευθερία εγείρει το ερώτημα πώς οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τις ειδήσεις και τις πληροφορίες στις μέρες μας, στην εποχή των social media, όταν οι άνθρωποι βλέπουν συνεχώς βίντεο στο youtube. «Ελευθερία σημαίνει πολυπλοκότητα όχι να προσλαμβάνεις τα πράγματα εύκολα. Ως δημοσιογράφος πρέπει να ερευνώ και να παράγω ειδήσεις, για να ζήσω. Από την άλλη οι ειδήσεις είναι παντού στα social media, στα blogs, o ανταγωνισμός είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τα χρόνια που δεν υπήρχε το ίντερνετ» πρόσθεσε. 
Ένα άλλο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση είναι ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται πάντα «στη μέση της θάλασσας». «Συναντώ ανθρώπους που θέλουν ελεύθερες ειδήσεις συνεχώς, κατηγορούν τους δημοσιογράφους ότι γράφουν «fake» ειδήσεις, ή προπαγάνδα για τους πλούσιους και τους δυνατούς. Δεν ισχύει όμως αυτό, οι συνάδελφοί μου ερευνούν και δημοσιεύουν ειδήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε ερευνητές και αφηγούμαστε ιστορίες η δουλειά μου είναι να γράφω ιστορίες με βάση όχι τι αρέσει σ’ εμένα, αλλά τι θέλουν οι άνθρωποι να γνωρίζουν. Η δουλειά μου είναι να ενημερώνω για σημαντικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι μέσω του ανταποκριτή μπορούν να «αισθανθούν» την πόλη». Ο ανταποκτιτής της DW ανέφερε ότι μετά την κρίση το ενδιαφέρον στη Γερμανία για την Ελλάδα αυξήθηκε, οι Γερμανοί θέλουν να ακούν ιστορίες για την Ελλάδα. 
Ο Νικολάι Στάικοφ, από το Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Σόφια, ανέφερε περιπτώσεις προσαγωγών από τη βουλγαρική αστυνομία δημοσιογράφων που ερευνούσαν υποθέσεις και διερωτήθηκε αν οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι είναι απλοί πολίτες ή απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη επίπεδο ελευθερίας για να ερευνήσουν. «Τα ΜΜΕ πρέπει να απολαμβάνουν ελευθερία για να ερευνούν», τόνισε.
Το Mediammix Festival, συνδυασμός πολλών εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, διαγωνισμού για τις καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές της χρονιάς, συνεδρίου με πάνελ ομιλητών και συναντήσεων δικτύωσης που περιστρέφονται γύρω από το μέλλον των ΜΜΕ, τη ροή δεδομένων, τη μεταφορά και διανομή περιεχομένου με 24 χρόνια παρουσίας στη Βουλγαρία, φιλοξενείται για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Κ.Γ.
 

Read previous post:
Χαιρετισμός ΠτΔ στην τελετή έναρξης λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Την προσφορά της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής παιδείας και επιστήμης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης...

Close