Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά. Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Με ρεκόρ έργων σε ένα τρίμηνο για το ΑΙΓΙΣ οχυρώνεται η Πολιτική Προστασία

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ με στόχο την ολική αναβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί έργα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 θα έχουν βγει στον αέρα όλοι οι διαγωνισμοί του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο ανέρχεται στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μέσα σε 3 μήνες έχει εκκινήσει αριθμός -ρεκόρ διαγωνισμών για σημαντικά έργα ύψους άνω των 448 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που από την έναρξη του προγράμματος οι διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί ήταν ύψους περίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι διαγωνισμοί που έχουν βγει στον αέρα αφορούν μεταξύ άλλων την προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα, την προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου για υγειονομικές αποστολές, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη μεταφορά της ομάδας πρώτης απόκρισης διαχείρισης συμβάντων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την αναβάθμιση -εκσυγχρονισμό 7 αεροσκαφών Canadair CL-415. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την προμήθεια 5 νέων αεροσκαφών τύπου Canadair.

«Όσον αφορά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, μέχρι τις 31/12/23 θα έχουν δημοπρατηθεί έργα 847 εκατομμυρίων ευρώ για βαρέως και μεσαίου τύπου ελικόπτερα, για τα καναντέρ, για drones, για σένσορες, για κάμερες, για ανιχνευτές, για νέες υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα. Κάποια δεν θα ευοδωθούν σε αυτή την αντιπυρική περίοδο, αλλά τα πιο πολλά, η συντριπτική πλειονότητα στην επόμενη.

Είναι ένα έργο το οποίο θα αφήσει προίκα για το Πυροσβεστικό Σώμα και για τις επόμενες γενιές σε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Αυτό είναι καίριο και πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει την ιεράρχηση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σε αυτό που λέγεται Πολιτική Προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί που αφορούν προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου (medium weight category) για υγειονομικές αποστολές, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη μεταφορά της ομάδας πρώτης απόκρισης διαχείρισης συμβάντων της Γ.Γ.Π.Π, προμήθεια 1 Δικινητήριου Jet Αεροσκάφους μεταφοράς ομάδας Πρώτης Απόκρισης / συντονισμού επιχειρήσεων /αεροδιακομιδών, προμήθεια 25 Aμφίβιων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα, προμήθεια 10 πλωτών μέσων διάσωσης και μεταφοράς ασθενών και λοιπού απαιτούμενου εξοπλισμού, καθώς και την αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλου οχήματος απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπλέον, στα έργα που είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνονται τα εναέρια Κέντρα επιτήρησης, ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων, οχήματα μεταφοράς, δασοπυρόσβεσης και αντιμετώπισης φυσικών και λοιπών καταστροφών για το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας, η αναβάθμιση του Συστήματος Engage καθώς και η αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair CL-415.

Ι.Κ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ