Ferdinand Foch, 1851-1929, Γάλλος στρατάρχης.Το είπε το 1911, λίγο πριν τον Α' Παγκόσμιο 

Με κλασσικά έργα και τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, αρχίζει στις 30 Ιουνίου το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου

20 Ιούνιος, 2019

Με δικές του και φιλοξενούμενες παραγωγές, παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου θεάτρου, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, αρχαιολογικές ομιλίες, αναλόγια, ποίηση, εκπαιδευτικές και εικαστικές εκθέσεις, σε χώρους και μνημεία παγκόσμιας ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας στην περιοχή της Πιερίας, τιμώμενη χώρα το Ισραήλ και νέες συνέργειες διοργανώνεται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, για 48η χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ Ολύμπου. 
Το Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του, στις 30 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου με 47 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Όλυμπο, το αρχαιολογικό πάρκο Δίου, τα αρχαία Λείβηθρα, την αρχαία Πύδνα, τον Βυζαντινό Ναό Παναγίας Κονταριώτισσας, το κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου και στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, όπως τονίστηκε σήμερα στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του πολιτιστικού θεσμού, που έγινε στο κτήριο της ΕΣΗΕΜΘ, στη Θεσσαλονίκη.
«Το Φεστιβάλ Ολύμπου με πορεία 48 χρόνων έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα της χώρας. Όχι μόνο επειδή έχει πολλά χρόνια ζωής, αλλά και για την ποιότητα και το περιεχόμενο πολιτισμού. Δεν αρκείται να παρουσιάζει μόνο κάποια σχήματα από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά έχει και δικές του παραγωγές και δράσεις πολιτισμού» ανέφερε ο πρόεδρος  του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) Γρηγόρης Παπαχρήστος.
«Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει επίσης τον ρόλο να εκπαιδεύει πολίτες σε θέματα πολιτισμού και στους τομείς των Γραμμάτων και των Τεχνών κι επιδιώκει να ανοίγει διαδρόμους και σε άλλες χώρες για να προβάλλουν τον πολιτισμό τους. Δεν φιλοξενούμε εκδηλώσεις ενός συλλόγου ή μιας χώρας, αλλά συνεργαζόμαστε σε πολιτειακό επίπεδο και με τις διπλωματικές αρχές και τις κοινότητες τους στην Ελλάδα. Θέλουμε να αποκτήσουμε φίλους, επισκέπτες και τουρίστες», είπε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο., αναφερόμενος στον θεσμό της τιμώμενης χώρας. 
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον πολιτισμό και στον τουρισμό. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέλημά μας είναι να είμαστε συνοδοιπόροι με όλους τους φορείς του πολιτισμού και το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί την κορωνίδα του πολιτισμού στην Πιερία. Είμαστε αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια»  τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και ζήτησε απ΄όλους να τη στηρίξουν και να μεταλαμπαδεύσουν τη μεγάλη σημασία και τον ρόλο που παίζει ένας τέτοιος φορέας όχι μόνο στον τόπο του αλλά και ευρύτερα.
 «Η Πιερία είναι έχει ταυτότητα πολιτισμική και πολιτιστική κι αυτό το αποδεικνύουν τα δρώμενα, αλλά και οι άνθρωποι. Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την πρόοδο και θεωρούμε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός είναι δρόμος προς την ανάπτυξη και ότι μέσα από τον πολιτισμό και τον σεβασμό στην ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση κρατάμε τον εαυτό μας και την ταυτότητά μας», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. 
Συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Ολύμπου και στο Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα προτείνει, από τον επόμενο χρόνο, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του, Άννα Μυκωνίου όπως γνωστοποίησε στη διάρκεια της παρουσίασης των εκδηλώσεων . «Θέλουμε,πρόσθεσε, μία από τις παραγωγές του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να παρουσιαστεί και στο Φεστιβάλ Ολύμπου και πλησιάζοντας προς τα 50χρονα του να έχουμε ήδη δύο σημαντικές συνεργασίες», υπογραμμίζοντας, πως «όταν οι φορείς συνεργάζονται μπορούν να κάνουν θαύματα».
 
Τιμώμενη χώρα το Ισραήλ

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η επιλογή του Ισραήλ ως τιμώμενης χώρας έγινε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Πιερίας. «Θέλουμε να γνωρίσουμε στοιχεία του πολιτισμού της χώρας και να συνάψουμε σχέσεις φιλικές», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. 
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένας θεσμός που πρέπει να υποστηριχθεί και ότι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης έχουν την κουλτούρα τους και συμμετέχουν με δύο εκδηλώσεις στο φετινό πρόγραμμα.
Στις 8 Ιουλίου στο Δίον, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών διοργανώνεται η εκδήλωση «Οι σεφαραδίτες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα τραγούδια τους» την οποία παρουσιάζει ο Λέων Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.- συγγραφέας, με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος Pellegrinaggio al Levante. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, είναι η σεφαραδίτικη μουσική με τραγούδια από την Αναγεννησιακή παράδοση στη Ladino γλώσσα, ως την πιο πρόσφατη, με το πάντρεμα Ladino και Ελληνικών με ντόπιες μελωδίες και ρεμπέτικους σκοπούς, που δημιούργησε ακόμη και δίγλωσσα τραγούδια.
«Τα σεφαραδίτικα τραγούδια είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλαδας και της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Σαλτιέλ προσθέτοντας ότι θα παρουσιστούν και τραγούδια από το Ισραήλ.
Η δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Μουσικές Μετακινήσεις» διοργανώνεται στις 20 Ιουλίου στο Δίον, στο αρχαίο Θέατρο και είναι μία μουσική παράσταση από την Ιερουσαλήμ στη Θεσσαλονίκη (from Yerushalayim to Saloniki – madre de Israel), μουσική παράσταση με θέμα τις μετακινήσεις του λαού Ισραήλ. Μετακινήσεις των μουσικών και των πολιτισμών στο χώρο και το χρόνο γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Συμμετέχουν η Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα μουσικά σύνολα Camerata Aristoteles, τη Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς και το φωνητικό σύνολο enHoro. Σολίστ : Αγγελική Καθαρίου και Μουσική Διεύθυνση : Κωστής Παπάζογλου

Σε δύο άξονες το πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 

«Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει δύο άξονες. Από τη μία κλασσικά έργα και από την άλλη την προώθηση νέων ρευμάτων, νέων δημιουργών, νέων εκφράσεων», επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Χανδόλιας. 
«Προσπαθούμε να συμβάλουμε με τον δικό μας τρόπο στην ενθάρρυνση της δουλειάς των νέων καλλιτεχνών» υπογράμμισε ο κ. Χανδόλιας και πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο επιδιώκεται η διεύρυνση των συνεργασιών. Φέτος για την υλοποίηση του προγράμματος του Φεστιβάλ συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, η Ένωση Ποντίων Πιερίας, η Μουσική Εστία Πιερίδων Μουσών, Λύκειο Ελληνίδων, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών και η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, νέα μουσικά σχήματα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων. 
Ο κ Χανδόλιας, αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού της τιμώμενης χώρας, που αφορά τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη συνεργασία. «Οι παραστάσεις συνδέουν τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα. Αυτό αφορά την ηθική στάση που έχει ο κάθε λαός απέναντι στη δική του κοινωνική συνείδηση απέναντι στον δικό του κοινωνικό ρόλο» είπε .
Η εναρκτήρια εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην τιμώμενη χώρα, το Ισραήλ πραγματοποιείται στις 30 Ιουνίου και περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα στο οποίο η όπερα συναντά την σύγχρονη ποπ, το μιούζικαλ συνδιαλέγεται με την ελληνική έντεχνη παραγωγή και τον κινηματογράφο, το κλασσικό συμπορεύεται με την αρχέγονη Παράδοση της ανατολικής Μεσογείου εμπλουτισμένη με τις εγχώριες επιρροές των χωρών της εβραϊκής διασποράς. Το πρόγραμμα με συνδετικό ιστό την ποίηση και την ιστορία περιλαμβάνει (Μίκη Θεοδωράκη, καντάτα του «Μαουτχάουζεν», Max Bruch, «Kol Nidrei» op. 47, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, θέμα από την «Λίστα του Σίντλερ»,  για βιολί και ορχήστρα, Ernest Gold, θέμα από την ταινία «Έξοδος», για σόλο φωνή, χορωδία και ορχήστρα Leonard Coen, Hallelujah για σόλο φωνή, χορωδία και ορχήστρα.
Μία από τις ξεχωριστές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθεί στον Βυζαντινό Ναό Παναγίας Κονταριώτισσας έχει θέμα «Πολυφωνικές Διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο» με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες» που θα ταξιδέψει το κοινό σε μουσικές παραδόσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Περσία, τη Βουλγαρία, τη Λευκορωσία, την Κάτω Ιταλία κ.ά. 
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες με τον Κωστή Μαραβέγια, την Άλκηστι Πρωτοψάλτη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιάννη Κότσιρα κ.ά. καθώς και εικαστικές εκθέσεις, αρχαιολογικές ομιλίες και αναλόγια.  
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος λεωφορεία από Κατερίνη θα μεταφέρουν θεατές προς τους αρχαιολογικούς χώρους τις ημέρες των παραστάσεων και  εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς τουριστών προς τα θέατρα και τους χώρους των εκδηλώσεων από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Πιερίας και επιστροφής τους, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων.  
«Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ κυμαίνεται στα 500.000 ευρώ. Είναι αυτόνομο οικονομικά. Έχει μεγάλους χορηγούς και δεν έχει την τύχη να έχει κρατική επιχορήγηση, τόνισε ο κ. Παπαχρήστος. 
 
Κ.Γ.
 

Read previous post:
Η Ριάνα ανοίγει στη Νέα Υόρκη τη δεύτερη Fenty μπουτίκ της

Η Ριάνα διάλεξε τη Νέα Υόρκη για να ανοίξει τη δεύτερη προσωρινή μπουτίκ της με είδη του δικού της οίκου...

Close