Πολλά ωραία επιχειρήματα έχουν καταστραφεί από κάποιον που ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Miguel de Unamuno, 1864-1936, Ισπανός συγγραφέας & φιλόσοφος

Μαρκ Βεϊρά, ο σεφ που κέρδισε τρία αστέρια Michelin για τρίτη φορά

6 Φεβρουαρίου, 2018

Άλλοτε προβλήματα οικονομικά και άλλοτε υγείας έκαμψαν αρκετές φορές τον Μαρκ Βεϊρά, αλλά αυτός πάντα τα ξεπερνούσε. Στα 67 του χρόνια, 40 από τα οποία τα πέρασε μέσα στην κουζίνα, ο Μαρκ Βεϊρά κέρδισε τρία αστέρια Michelin για τρίτη φορά, χθες στο Παρίσι. 

“Πιστεύω ότι πρέπει να πιάσεις πάτο για να συνειδητοποιήσεις το καλύτερο”, δήλωσε μετά την ανακοίνωση των τιμητικών διακρίσεων από τον Οδηγό Michelin, τη “βίβλο” της γαστρονομίας.

Το ρεστοράν “La Maison des Bois” το οποίο άνοιξε το 2013 και απέσπασε τρία αστέρια Michelin χθες, στο Μανιγκό της Άνω Σαβοΐας, στη γη των προγόνων του και όπου έκανε τα πρώτα του βήματα, σημαίνει για τον ίδιο κάτι παραπάνω από μια επιστροφή στις ρίζες, ένα “ένστικτο επιβίωσης”.

“Έίχα πολλά ατυχήματα στη ζωή μου, την οποία παραλίγο να χάσω επανειλημμένα. Χωρίς τους πελάτες μου, ήδη θα είχα πεθάνει”.

Ωστόσο, ο Βεϊρά είναι δυναμικά παρών, φορώντας το χαρακτηριστικό μαύρο καπέλο και τα στρογγυλά γυαλιά του, κοντά στα αρωματικά φυτά του. Μέχρι που είχε προειδοποιήσει να εξαιρεθεί από τον Οδηγό Michelin αν δεν αποσπούσε φέτος τρία αστέρια, παρότι παραδεχόταν ότι ένιωθε “ορφανός” κατά τη διάρκεια των μηνών που το εστιατόριό του δεν περιλαμβανόταν στη “βίβλο” της γαστρονομίας.

Σε ένα επάγγελμα που αρχίζει κανείς συνήθως σε νεαρή ηλικία, αυτός ο “εξαίρετος σκούφος” –σύμφωνα με τον γαλλικό οδηγό γαστρονομίας Gault&Millau– άρχισε μάλλον αργά.

Γεννημένος στις 8 Μαΐου 1950 στο Ανεσί, ο Βεϊρά ονειρεύεται να μαγειρεύει, αλλά έπειτα από την αποβολή του από την ξενοδοχειακή σχολή όπου φοιτούσε,  εργάζεται ως βοσκός και ως εκπαιδευτής σκι.

Όμως, εκπαιδεύεται μόνος διαβάζοντας βιβλία των σπουδαίων σεφ, Μισέλ Γκεράρ και Πολ Μποκίζ. Το 1978 ανοίγει την πρώτη του ταβέρνα στο Κρουά-Φρι και μια μέρα, καθώς λατρεύει τα χόρτα, χρησιμοποιεί αγαθόφυτο για να παρασκευάσει μια σούπα. Η δημιουργική του περιπέτεια αρχίζει, όπως και η επιχειρηματικότητά του.

Περισσότερα στη κατηγορία Life
«Μπουκέτα και πεταλούδες» (από κουταλο-μαχαιρο-πίρουνα)

Τα γλυπτά της Αν Κάρινγκτον (Anne Carrington) «εξυψώνουν» αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δίνουν νέα διάσταση σε συνηθισμένα, ταπεινά αντικείμενα, σαν τα...

Close