Ο καπιταλισμός θριαμβεύει βασιζόμενος στο δικαίωμα της ανισότητας, αλλά θα επιβιώσει μόνο αν όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην ανισότητα. - Charles Handy, 1932- , Ιρλανδός γκουρού του management

Maracanazo, η τραγωδία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

16 Ιουλίου, 2019

    Η 16η Ιουλίου 1950 είναι μια ιδιαίτερη ημερομηνία στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μία ημέρα σαν σήμερα, πριν 69 χρόνια, στο Maracanã στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έγινε ο τελικός Παγκόσμιου Κυπέλλου ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Για την ακρίβεια ο τελευταίος αγώνας σε έναν όμιλο που έκρινε τον νικητή της διοργάνωσης. Η βαθμολογία πριν το παιχνίδι: Βραζιλία 4, Ουρουγουάη 3, Ισπανία 1, Σουηδία 0. 

    Η Βραζιλία χρειαζόταν απλά την ισοπαλία και όλα έδειχαν ότι ο πρώτος παγκόσμιος τίτλος για την Seleçao ήταν σίγουρος. Διέθετε μία πολύ ισχυρή ομάδα, με δύο νίκες και μία ισοπαλία και απολογισμό τερμάτων 21 υπέρ και μόλις 4 κατά. 
 
    Την παραμονή της αναμέτρησης με την Ουρουγουάη, τυπώθηκαν και πουλήθηκαν πάνω από 500.000 μπλουζάκια που έγραφαν «Βραζιλία πρωταθλήτρια», ο διεθνής Τύπος έγραφε στις πρώτες σελίδες την ημέρα του αγώνα «Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια», ενώ η ομοσπονδία χάρισε σε κάθε παίκτη ένα χρυσό ρολόι που έγραφε «στους παγκόσμιους πρωταθλητές». Ακόμη και λίγο πριν από τον αγώνα, ο ίδιος ο Ζιλ Ριμέ, δημιουργός του τουρνουά, είχε ήδη γράψει μια ομιλία στα πορτογαλικά για να τιμήσει τους Βραζιλιάνους που θεωρούσε βέβαιους νικητές….
 

Read previous post:
Δ. Αβραμόπουλος: Χρειάζονται νόμιμες οδοί για να φτάνoυν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες

 Στην «ανάγκη να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου» για το προσφυγικό εστιάζει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il...

Close