Διαλεκτική σκέψη είναι η προσπάθεια να διασπάσουμε τον καταναγκασμό της λογικής με τα δικά της μέσα - Τέοντορ Αντόρνο

ΜακΛάφλιν και Ντουπλάντις: «Αυτό το βραβείο είναι τα πάντα»

6 Δεκεμβρίου, 2022

    Η Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν και ο Αρμάντ Ντουπλάντις, αναδείχθηκαν κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς στον κόσμο. ΟΙ δύο πρωταθλητές, ήταν οι τελικοί νικητές που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των World Athletics Awards 2022, μαζί με τους νικητές των βραβείων Rising Stars (σ.σ. ανερχόμενοι αστέρες), την Σέρβα ακοντίστρια, Αντριάνα Βιλάγκος και τον Αμερικανό σπρίντερ, Έριγιον Νάιτον.

    Οι ΜακΛάφλιν και Άρμαντ Ντουπλάντις – νικητές των βραβείων Rising Stars μόλις πριν από τέσσερα χρόνια – κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ στα αγωνίσματα τους σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, εφέτος, με τα τελευταία… κατορθώματα τους να σημειώνονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που φιλοξενήθηκε στο Ορεγκον.

    Η ΜακΛάφλιν βελτίωσε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια κατά 0,78, πρώτα στο 51,41 στο Πρωτάθλημα των ΗΠΑ και στη συνέχεια στο εντυπωσιακό 50,68 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό της εξασφάλισε τον πρώτο ατομικό παγκόσμιο τίτλο, ενώ ακολούθησε η παρουσία της με την ομάδα των ΗΠΑ σε άλλη μια νίκη στα 4×400μ.
 
    «Αυτό το βραβείο σημαίνει τα πάντα. Είμαι τόσο ευγνώμων για την ευκαιρία, πρώτα και κύρια, δοξάζω τον Θεό. Για την ομάδα μου, τον προπονητή μου, το επιτελείο, τον σύζυγό μου, την οικογένειά μου, όλους. Ήταν μια εξωπραγματική σεζόν και Είμαι πραγματικά ευγνώμων που κορυφώθηκε με αυτό το κλείσιμο όλων. Η δεξίωση στο παλάτι, ήταν κάτι καταπληκτικό. Ήταν τόσο οικείο, τόσο όμορφο. Γνώρισα τόσους καταπληκτικούς ανθρώπους και είχα μια υπέροχη συζήτηση με τον Πρίγκιπα. Μας έδειξε το υπέροχο σπίτι του. Ήταν μια εξωπραγματική εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη η ΜακΛάφλιν.
 
Από την πλευρά του, ο αστέρας του επί κοντώ, δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυρίαρχος μετά απ’ όλα όσα πέτυχε αυτήν την χρονιά. Ο Σουηδός επικοντιστής, είχε μια σεζόν, κατά την διάρκεια της οποίας σημείωσε τρία παγκόσμια ρεκόρ, κατέκτησε δύο παγκόσμιους τίτλους, επικράτησε σε 18 από τους 19 αγώνες του και πέρασε τα έξι μέτρα 23 (!) φορές.

Η πορεία του, άρχισε με μια αήττητη σεζόν κλειστού στίβου, κατά την οποία σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 6,19 μ. στο Βελιγράδι. Επέστρεψε στη σερβική πρωτεύουσα δύο εβδομάδες αργότερα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, όπου κέρδισε το χρυσό με 6,20 μέτρα, βελτιώνοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Και ως ο τελευταίος αθλητής που αγωνίσθηκε την τελευταία ημέρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, ο Ντουπλάντις «πέταξε» στο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς υπερέβη στα 6.21 μέτρα.

Αναφερόμενος στην βράβευση του, ο νεαρός πρωταθλητής, τόνισε: «Αυτό είναι το παν, βασικά. Προχωρώντας η χρονιά, απλά προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Προσπαθώ να κερδίσω όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα, με παγκόσμιο ρεκόρ, εάν είναι δυνατόν. Δεν το κάνεις πραγματικά για τα βραβεία, το κάνεις επειδή αγαπάς τόσο πολύ αυτό που κάνεις, αλλά αυτό είναι πολύ ωραίο. Η εμπειρία στο παλάτι ήταν εξαιρετική. Το να μπορέσουμε να λάβουμε το βραβείο του αθλητή της χρονιάς εδώ, στο βασιλικό παλάτι εδώ στο Μονακό, και να λάβουμε το βραβείο από τον πρίγκιπα Αλβέρτο, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Είναι από τις στιγμές που πρέπει να… τσιμπήσεις τον εαυτό σου, για να διαπιστώσεις ότι συμβαίνουν στην πραγματικότητα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ