Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος. Andre Malraux, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

Μ. Μπαρνιέ-Brexit: Το Λονδίνο υποτίμησε την αποχώρηση- Η ΕΕ δεν θα κάνει συμβιβασμό ποτέ για την ενιαία αγορά της

28 Ιανουαρίου, 2020

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit προειδοποίησε  τη Βρετανία ότι η Ένωση δεν θα κάνει συμβιβασμό “ποτέ, ποτέ, ποτέ” για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο υποτίμησε το κόστος της αποχώρησης. 
Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί υπαινίχθηκαν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι ευέλικτες στους κανόνες που έχουν προκειμένου να προστατεύουν τις εμπορικές ροές, αλλά ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε από το Μπέλφαστ ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό της Ένωσης και δεν θα διακυβευτεί.
Ο Μπαρνιέ  δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τα στοιχεία της Βόρειας Ιρλανδίας στη συμφωνία της Βρετανίας για το Brexit και δεν θα επιτρέψει στο Λονδίνο να ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία “υπό το πρόσχημα της εφαρμογής”.
“Η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα και πειθαρχία από όλες τις πλευρές. Δεν μπορεί να ανοίξει ξανά υπό το πρόσχημα της εφαρμογής”, δήλωσε ο Μπαρνιέ απευθυνόμενος στο ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ. “Θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τη σωστή εφαρμογή της”, πρόσθεσε. 

Ο Μπ. Τζόνσον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την Ευρώπη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την Ευρώπη και αυτός που θα επιβλέπει τη διαπραγμάτευση για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, ενώ ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ θα επιβλέπει την Συμφωνία Αποχώρησης και θα ενημερώνει την Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε σε  ενημέρωση που έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, σχετικά με τα καθήκοντα και τις λειτουργίες της κυβέρνησης μετά την Παρασκευή (στις 23.00), οπότε θα ισχύσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, από το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου το υπουργείο για το Brexit δεν θα υπάρχει πλέον και συνεπώς ούτε η θέση του σημερινού υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και η Βρετανία δεν θα μετέχει πια στις συνόδους της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ένας αρμόδιος υπουργός για τις διαπραγματεύσεις – τις οποίες θα επιβλέπει ο πρωθυπουργός – αλλά, επίσης ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, θα συνομιλεί με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντέιβιντ Φροστ.

Στην ομάδα εργασίας της Βρετανίας για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ θα συμμετέχουν περίπου 40 αξιωματούχοι και ο σημερινός μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ Τιμ Μπάροου θα γίνει ο πρεσβευτής της χώρας στην Ένωση.

Όπως είχε γίνει γνωστό από την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει μετά το Brexit σε ανασχηματισμό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα, σχολιάζοντας τις θέσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λέο Βαράντκαρ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ισχυρίστηκε ότι η πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών από τις χώρες της ΕΕ θα αποτελέσει ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική συμφωνία. «Παίρνουμε πίσω τον έλεγχο των χωρικών μας υδάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που θα καθορίσει για το καλύτερο συμφέρον του ποιος θα ψαρεύει στα χωρικά του ύδατα» είπε.

Read previous post:
Αλ. Τσίπρας: Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα μου όταν ήμουν πολύ μικρός

Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα του όταν ήταν πολύ μικρός, "με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας...

Close