Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιον πιο ανόητο ή πιο επικίνδυνο τρόπο να παίρνονται αποφάσεις από το να αναθέσουμε αυτές τις αποφάσεις στα χέρια ανθρώπων που δεν πληρώνουν κανένα τίμημα όταν κάνουν λάθος. - Τόμας Σόουελ

Μ. Βαρβιτσιώτης για Ολοκαύτωμα: Να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή

26 Ιανουαρίου, 2020

Την ανάγκη να διατηρήσουμε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος ζωντανή από σεβασμό στα θύματα και ως διδαχή για το μέλλον, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος την 27η Ιανουαρίου.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης, η φετινή επέτειος αποκτά διπλή ιστορική σημασία γιατί συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ‘Αουσβιτς, τόπου μαρτυρίου και θυσίας 1,1 εκατ. ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και περίπου 55.000 Έλληνες Εβραίοι.

«Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο ‘Αουσβιτς είδα τα “σημάδια” της ναζιστικής θηριωδίας, το τερατώδες ιστορικό αποτύπωμα της φρίκης. Είδα μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος και φοβήθηκα. Γι’ αυτό και η μνήμη του οφείλει να παραμένει ζωντανή, απέναντι στη λήθη της Ιστορίας», υπογραμμίζει.

Και τονίζει πως η ημέρα μνήμης «δεν έχει μόνο τελετουργικό και ιστορικό χαρακτήρα, αλλά οφείλει να είναι μία βαθιά πολιτική και παιδαγωγική διαδικασία».

«Πολιτική, για τη διαρκή μάχη που οφείλουμε να δίνουμε κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του διαχωρισμού, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας. […]Παιδαγωγική, για να μην αφήσουμε να δημιουργείται γύρω μας ένας κόσμος παθητικότητας και αδράνειας. Δεν χωρά εφησυχασμός. Χρειάζεται, εγρήγορση».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθυμίζει πως η χώρα μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, καθώς το ποσοστό εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων ήταν ίσως το μεγαλύτερο ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης

«Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε την χώρα μας πρώτη στην υιοθέτηση του ανάλογου ορισμού εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος της οποίας η χώρα είναι μέλος», σημειώνει, ενώ προσθέτει την ισχυρή σχέση Ελλάδος και Ισραήλ.

«Στην Ελλάδα θέλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή, από σεβασμό στα θύματα του ολοκαυτώματος και ως διδαχή για το μέλλον. Ποτέ ξανά!.»

Read previous post:
Ν. Δένδιας: Τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης δε μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης

Τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης,...

Close