Ξεχνάει κανείς τα λάθη του, όταν τα εξομολογείται σε κάποιον άλλον. Ο άλλος, όμως, δεν τα ξεχνάει. Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

«Like a River» το πρώτο βιβλίο του Ντάνιελ Τζακ Λάιονς

4 Αυγούστου, 2022

Ο Αμερικανός ανθρωπολόγος φωτογράφος Ντάνιελ Τζακ Λάιονς κάνει το ντεμπούτο του στη μονογραφία με το «Like a River» οπτικοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων στον Αμαζόνιο.

Ο Λάιονς άρχισε να εργάζεται στον Αμαζόνιο υπό την ομπρέλα του Casa do Rio, κοινοτικής οργάνωσης που υποστηρίζει την πολιτιστική ζωή των εφήβων και των νέων που ζουν στα βάθη του Αμαζονίου, στο νότο της Βραζιλίας, στη Μανάους.

Το φωτογραφικό βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο Loose Joints είναι αποτέλεσμα του πρότζεκτ που διήρκεσε από το 2019 έως το 2021 και περιλαμβάνει εικόνες που εξερευνούν τις αιώνιες παρορμήσεις ενηλικίωσης για έκφραση και επιβεβαίωση ταυτότητας στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου σε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, διακρίσεων και βίας.

Οι πληθυσμοί αυτόχθονων στον Αμαζόνιο δεν ζουν όλοι σε φυλές, απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ο φωτογράφος σε συνέντευξή του στο Vogue σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ περίπλοκες και διασταυρούμενες ταυτότητες. Ενώ μερικοί άνθρωποι προέρχονται από τις απομονωμένες κοινότητες και είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους, ακούν επίσης trap και indie rock μουσική της δεκαετίας του ’90 και είναι skaters, drag queens, μουσικοί, ακτιβιστές κοινωνικών δικαιωμάτων, εξήγησε.