Το πρώτο πρόβλημα των γονέων είναι να μάθουν στα παιδιά τους πώς να συμπεριφέρονται σε μια καλή κοινωνία, και το δεύτερο είναι να βρουν μια τέτοια κοινωνία. - Robert Orben, 1927- , Αμερικανός ταχυδακτυλουργός

Λευκορωσία: Νέες διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής Λουκασένκο

14 Αυγούστου, 2020

Οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί στη Λευκορωσία, μετά την απελευθέρωση πολλών ανθρώπων που είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.

Εκατοντάδες γιατροί και ομάδες γυναικών σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες στην πρωτεύουσα Μινσκ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του επί σειρά ετών απολυταρχικού ηγέτη Λουκασένκο.

Η πίεση στον Λουκασένκο έχει αυξηθεί περαιτέρω με απεργίες εργατών σε κρατικές επιχειρήσεις.

Περίπου 1.000 από τους 7.000 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων φέρεται να αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί.

Πολλοί από αυτούς είπαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση.

Αναφέρθηκαν σε έλλειψη τροφής και χώρου στα κελιά της φυλακής και έδειξαν πληγές και μώλωπες που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από νωρίς σήμερα.

Αρκετοί χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Καράγεφ ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τη σύλληψη πολλών αθώων πολιτών.

Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου δήλωσε πως ο Λουκασένκο θα αναφερθεί στην κατάσταση σε ομιλία που θα κάνει αργότερα σήμερα.

Ο Λουκασένκο, 65 ετών, ηγήθηκε μιας βίαιης αστυνομικής καταστολής τις προηγούμενες πέντε ημέρες σε βάρος διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτησή του, καθώς πιστεύουν ότι οι εκλογές σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Ο πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας για ένα τέταρτο του αιώνα, και έχει επιδείξει ελάχιστη ανοχή απέναντι τους αντιφρονούντες.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Επιδημιολογικός δειγματοληπτικός έλεγχος στους εισερχόμενους επιβάτες στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας

Ειδική δράση θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΙΣΑ στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή...

Close