Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να ρωτάει ποιο είναι το νόημα της ζωής του, αλλά θα πρέπει μάλλον να συνειδητοποιήσει ότι είναι αυτός στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση. - Victor Frankl, 1905-1997, Αυστριακός νευρολόγος

Λ. Χριστόπουλος: Με το ν/σ για τη Δημιουργική Ελλάδα, το 50% των τελών συνδρομητικής τηλεόρασης θα πηγαίνει στην στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου

14 Απριλίου, 2024

Σε πάνελ, αφιερωμένο στο μέλλον και τις προοπτικές της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την Δημιουργική Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), Λεωνίδας Χριστόπουλος ανέφερε πως πλέον το 50% των τελών συνδρομητικής τηλεόρασης θα πηγαίνει μέσω του νέου φορέα, στη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου.

Αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των δημιουργών και των ανθρώπων του χώρου για την αύξηση των πόρων των χρηματοδοτικών εργαλείων που στηρίζουν την κινηματογραφική τέχνη, όπως σημείωσε και η Αμάντα Λιβανού, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ).

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο νέος ενιαίος φορέας, θα έχει καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν και τον κινηματογραφικό τομέα, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα όπως η απεργία των δημιουργών στις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, ο νέος φορέας θα πρέπει να ενσωματώσει τα θετικά των τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο αλλά και να τον προστατεύσει από τις αρνητικές συνέπειες.

Τέλος, ως προς το cash rebate, o κ. Χριστόπουλος ανέφερε πως θα είναι δημοσιονομικά βιώσιμο, νομικά ασφαλές και προβλέψιμο και για τον φορέα και για τους επενδυτές και θα επικεντρωθεί και στις άλλες μορφές οπτικοακουστικών παραγωγών, όπως το animation και το ψηφιακό παιχνίδι.

Στο πάνελ, συμμετείχαν επίσης ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λάκης Λαζόπουλος, ο ιδιοκτήτης των Kapa studios Γιάννης Καραγιάννης, ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, η αντιπρόεδρος του ΣΑΠΟΕ και παραγωγός Αμάντα Λιβανού, και ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης από την εταιρεία παραγωγής και διανομής Tanweer.

Την ερχόμενη βδομάδα, συζητείται στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Δημιουργική Ελλάδα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο νέος πόρος για τον οποίο συνεργάστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους αρμόδιους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και την Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Παυλίνα Καρασιώτου.

Ν.Μπ.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ