Τζορτζ Μπους (1946 - ) 45ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

Λ. Κονιορδου στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ: Η υπερφορολόγηση έχει δραματικές επιπτώσεις στην αγορά έργων τέχνης και μουσικών οργάνων

24 Μαΐου, 2018

«Ο πολιτισμός βρίσκεται στη καρδιά της δημόσιας συζήτησης, συζήτησης αναγκαίας και επιτακτικής, γύρω απο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου στη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ με βασικό θέμα «Η μελλοντική πορεία: Μακροπρόθεσμο όραμα για τη συμβολή του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2020» που πραγματοποιήθηκε, στις 23 Μαΐου 2018, στις Βρυξέλλες.

«Χαιρετίζουμε το νέο πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί ως συνέχεια του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020, και το οποίο θα δώσει έμφαση στις σύγχρονες απαιτήσεις του πολιτιστικού, δημιουργικού και οπτικοακουστικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις νεώτερες τεχνολογικές εξελίξεις» ανέφερε η Υπουργός. Ωστόσο, «δεν θα πρέπει να μείνουν πίσω χρηματοδοτικά και οι άλλες μορφές τέχνης, πέραν των οπτικοακουστικών» υπογράμμισε. «Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλάνο και συγκεκριμένα στο Creative Europe η κατανομή είναι 1.200.000 ευρώ για τον τομέα των Media και τα μισά σχεδόν 650.000 ευρώ για τον πολιτισμό».

Παράλληλα η Λ. Κονιόρδου υποστήριξε ότι «στις προτεραιότητες μας θα πρέπει να είναι η κινητικότητα των νέων καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών του πολιτισμού. Είναι ανάγκη, και συμφωνούμε, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το Erasmus για τον πολιτισμό».

Επίσης, διευκρίνισε ότι «υποστηρίζουμε δράσεις που διευρύνουν την πρόσβαση στον πολιτισμό και την αύξηση του κοινού, βάσει ενός πνεύματος αλληλεγγύης όπως π.χ. η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής βοήθειας τους επιδοτούμενους πολιτιστικούς οργανισμούς που πλήττονται από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μειώνοντας το ποσοστό της ίδιας χρηματοδότησης τους. Και στάθηκε στην «υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς και στην απόδοση οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση των συνεργειών.

Στην παρέμβασή της η Υπουργός Πολιτισμού, όσον αφορά στη γαλλική πρόταση για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών στην ΕΕ ανέφερε ότι «χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την πρόταση της Γαλλίας για νομοθετική πρωτοβουλία που συμπληρώνει και προχωράει τη σύμβαση του 1970. Ειδικά σήμερα το παράνομο εμπόριο συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες και με την τρομοκρατία». Επίσης, συμφώνησε με την γαλλική πλευρά σε σχέση με την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της γλωσσικής πολυμορφίας όπως και των μεταφράσεων, την οποία προωθεί και το ΥΠΠΟΑ.

Read previous post:
Βενεζουέλα: Ορκίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο, όμως η θητεία του θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή για μια δεύτερη, συνεχόμενη εξαετή θητεία, ορκίστηκε σήμερα, μόλις...

Close