Ο πόλεμος εναντίον μιας ξένης χώρας συμβαίνει μόνο όταν οι τάξεις με το χρήμα εκτιμούν ότι θα βγάλουν κέρδος από αυτόν - George Orwell (1903-1950, Βρετανός συγγραφέας)

Λ. Αυγενάκης:Η παρέμβαση της ΕΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόκειται να καθυστερήσει ούτε μια μέρα τις πληρωμές στους δικαιούχους

Η παρέμβαση της ΕΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόκειται να καθυστερήσει ούτε μια μέρα τις πληρωμές στους δικαιούχους, διαβεβαίωσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τα Ζωνιανά και τον δήμο Μυλοποτάμου στο Ρεθύμνο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι μέχρι το τέλος του έτους, 2,2 δισεκ. ευρώ θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η εποπτεία της ΕΕ, αφορά μόνο ορισμένες από τις δράσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις οποίες ήδη είχε παρέμβει ο ίδιος και η νέα διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ στην προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού όπως και σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν το 2016, και άλλα που γιγαντώθηκαν στην περίοδο της προηγούμενης διοίκησης. Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις πληρωμές προς τους δικαιούχους, οι οποίες θα γίνουν κανονικά, ενώ αναφερόμενος στη στάση του κ. Ανδρουλάκη τόνισε: «Δηλώνω δυνατά και καθαρά. Καμία καθυστέρηση σε κάθε πληρωμή που έχουμε προγραμματίσει. Κρίμα, περίμενα τον κ. Ανδρουλάκη να φοράει την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά φαίνεται να χαίρεται με μια δυσκολία που όμως δεν μας βάζει κάτω. Μας κάνει πιο δυνατούς και κυρίως πιο αποτελεσματικούς. Θέλουμε και θα το κάνουμε πράξη. Θα στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του τόπου μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από την σημερινή παρουσία τους».

Σχετικά με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε η ένταση που εμφανίστηκε από την κοινότητα σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επηρεάζει, πουθενά, το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες, επισημαίνοντας παράλληλα: «Ότι είπαμε το τηρούμε. Ο λόγος μας συμβόλαιο… Μέχρι τέλος του χρόνου θα εισπράξουν 2,2 δισεκ. οι αγροκτηνοτρόφοι της Ελλάδας με απόλυτη συνέπεια, με διαφάνεια και κυρίως ρυθμό ο οποίος θα είναι αμείωτος».

Ο κ. Αυγενάκης μετέφερε στους αγρότες το μήνυμα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους στηρίζει όλους και τους κτηνοτρόφους «που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο και δικαιούνται και πρέπει να λαμβάνουν στην ώρα τους τις ενισχύσεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φωνή των αγροτών είναι η φωνή της κυβέρνησης στις Βρυξέλες».

Έκανε λόγο επίσης για συμμαχίες με δυνάμεις του εξωτερικού, με τους υπουργούς Γεωργίας εννέα μεσογειακών κρατών αλλά και με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και όπως είπε: «Πετύχαμε τις πρώτες σημαντικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και συνεχίζουμε… Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να εργάζεται για το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών και για κανένα άλλο σκοπό, έχουμε ξεκινήσει τις διορθωτικές κινήσεις και είμαστε βέβαιοι ότι όλη η προσπάθεια και η υπόδειξη για τον εποπτικό μηχανισμό που μας ζήτησε να αναπτύξουμε ως Υπουργείο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι και κυρίως σωστοί και νοικοκυρεμένοι, όπως αρμόζει σε έναν οργανισμό που διαχειρίστηκε 19,3 δις ευρώ από το 2003 ως το 2007».

Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση 785 εκατ. Ευρώ τα οποία όπως είπε, διανεμήθηκαν με δικαιοσύνη και τα λιγότερα – κατά το δυνατόν – λάθη. «Την ίδια ώρα ελέγχθηκαν ΑΦΜ και λογαριασμοί που ενώ δικαιούνταν καταβολές, βάσει δικαστικών αποφάσεων από το 2014, η απραξία δεν επέτρεψε να ελεγχθούν και αν έχουν άδικο, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Αν όμως σε αυτούς οφείλονται χρήματα, έστω και ένα ευρώ, πρέπει να τους το καταβάλλουμε. Μέχρι στιγμής 2.800 ΑΦΜ απελευθερώθηκαν, ενώ είχαμε 16.500 ΑΦΜ δεσμευμένα από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που για κάποιους λόγους δεσμεύονταν, έστω και με μια ανώνυμη καταγγελία προς τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είχα δεσμευθεί, είπε ο κ. Υπουργός, ότι και αυτή η κατηγορία ΑΦΜ πρέπει να ελεγχθεί. Ήδη, έχουμε 7.000 ΑΦΜ δικαιούχων που εισέπραξαν κανονικά τις ενισχύσεις τους. Από την άλλη, έχουμε 800 περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και εκείνη θα αναλάβει να διαλευκάνει τις υποθέσεις, καθώς στον πρώτο έλεγχο επισημάνθηκαν μεμπτά σημεία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά με τις υποδείξεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σοβαρή πολιτική στρατηγική «για το νερό, για την κτηνοτροφία, για το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και για την αγροτιά, τη μελισσοκομία και για τους αλιείς. Σε αυτή την προσπάθεια, εγώ χαίρομαι που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης μας είναι στο πλευρό μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια διότι πολλά από αυτά που καταφέραμε μέχρι σήμερα δεν θα τα είχαμε καταφέρει αν δεν είχαμε και τη δική τους στήριξη. Ό,τι είπαμε θα το πράξουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε», ενώ μίλησε και για τη σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. «Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση και επειδή προσφάτως άκουσα και τα σχόλια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, του αρχηγού του «μίνι» ΠΑΣΟΚ που ζήτησε μάλιστα να παραιτηθώ, του απαντώ λοιπόν, ότι παραιτείται ο πολιτικός όταν τον στείλει ο κόσμος στο σπίτι του ή όταν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι έχουν διαφορετική άποψη από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ας έχει λοιπόν εκείνος την αγωνία. Εμείς, με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, την πορεία μας, με απόλυτη συνέπεια και με ψηλά το κεφάλι στους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Τους λέμε δυνατά και καθαρά, τόσο εντός των συνόρων, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε την ίδια άποψη και υπερασπιζόμαστε με το ίδιο πάθος τα σωστά, τα δίκαια και τα λογικά».

Στον Μυλοπόταμο όπου βρέθηκε καλεσμένος του Δημάρχου Γιώργου Κλάδου, ο κ. Αυγενάκης μίλησε και για τα διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και όπως είπε: «Πασχίζουμε σε συνεργασία με τις περιφέρειες να τρέξουν οι διαδικασίες για να βγουν οι διαγωνισμοί για να αποκτήσουμε επιτέλους στην Ελλάδα τα λεγόμενα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να αποτρέψουμε ένα πρόστιμο ύψους 450 εκατ. ευρώ που αν δεν καταρτισθούν, αυτομάτως τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τις επιδοτήσεις των αγροτών. Οι περισσότερες περιφέρειες εκτός από τρεις, ανταποκρίθηκαν και βάζουν πλάτη και σύντομα θα αποκτήσει η Ελλάδα, με καθυστέρηση δέκα και πλέον ετών, όπως χαρακτηριστικά είπε, τα λεγόμενα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.